Európa legjobb, ingyenesen látogatható múzeumai

<p>Dublinban viking ereklyéket, Párizsban parfümmúzeumot, Salzburgban repülőket, helikoptereket, versenyautókat üvegpalotában, Londonban pedig gyakorlatilag az összes fontos múzeumot megnézhetjük ingyen.</p>

AJÁNLÓ

Az interneten kutakodva sokszor meglepődve tapasztalhatjuk, milyen múzeumokba juthatunk be belépődíj nélkül. Van, ahol csak a 18 év alattiak járnak jól, és van ahol adott napra kell hogy időzítsük a látogatást. De sok olyan kiváló gyűjtemény is van, aminek megtekintéséért sosem kell fizetni. Melyek ezek?

Dublin: Nemzeti Múzeum csodás kincsekkel

Az ír főváros Nemzeti Múzeuma három épületből áll, a belépés pedig mindegyikbe ingyenes. A belvárosban a Merrion Square-től pár lépésnyire található a Természetrajzi Múzeum, amit a helyiek kedvesen „halott állatkertként” szoktak emlegetni az útikönyvek szerint. A régészeti múzeum a Kildare Streeten található, viking gyűjteménynek és a aranykincseknek ad otthont. Érdekes kiállítás, gyönyörű darabokkal, ráadásul teljesen ingyen. A Nemzeti Múzeum harmadik épülete, a Collins Barracks egy volt laktanyában kapott helyet a Liffey északi partján, körülbelül a Guinness sörgyárával egy vonalban. Így az öltözködéstörténeti részleggel, illetve régi lakásbelsőkkel és iparművészeti remekekkel zsúfolt gyűjtemények megtekintését inkább a sörgyárlátogatás utánra időzítsük.

Róma: Irány a Vatikáni múzeum!

A hatalmas gyűjteménnyel rendelkező Vatikáni Múzeum és a Sixtus-kápolna az Utolsó ítélettel minden hónap utolsó vasárnapján 8:30-tól 12:30-ig díjmentesen tekinthető meg. Átlagos napokon is hatalmas tud lenni a tülekedés a reneszánsz pápák egykori lakhelyéül szolgáló palotákban berendezett, elképesztően gazdag múzeumban, ingyenes időszakokban el sem tudjuk képzelni, milyen állapotok uralkodhatnak itt. Mindenesetre, ha látni akarjuk a Laokoón-csoportot és a Sixtus-kápolnát, nincs más választásunk, mint a látogatás idejére elviselni a tömeget.

Firenze: Mesterművek az árkádok alatt

Ha Firenzében járva az Uffizi, a Pitti-palota vagy az Accademia borsos belépőjegyeire nem is futja, még nem jelenti azt, hogy le kéne mondanunk a műalkotásokról városnézésünk során. Elég, ha az óváros szívében található Piazza della Signoria felé vesszük az irányt. A városháza, vagyis a Palazzo Vecchio jellegzetes épületéről, és az előtte ácsorgó méretes Dávid-szoborról biztosan felismerjük majd a teret. A teret uraló épülettől jobbra, a Loggia dei Lanzi csodálatos árkádos csarnoka több gyönyörű szobrot – többek közt a híres Szabin nők elrablását – rejt, és ingyen megtekinthető. A téren található remek szökőkutat se hagyjuk ki bámészkodás közben.

Bécs: Dizájnmúzeum, várostörténeti tárlat

Bécsben ingyenes például MAK (Osztrák Iparművészeti / Kortárs Művészeti Múzeum), kedd esténként 6–10-ig. A gyűjtemény a formatervezés köré épült, a középkortól kezdve láthatunk jellegzetes tárgyakat, üvegeket, porcelánokat, ezüstöket, textileket, és persze bútorokat is. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik a bécsi műhely hajlított formájú Thonet bútorai, valamint Gustav Klimt szecessziós alkotása, amelyet a brüsszeli Palais Stoclet frízéhez készített. A Karlsplatzon található, Bécs történelmét bemutató Wien Museum minden hónap első vasárnapján várja ingyenesen a látogatókat.

Salzburg: a repülés szerelmeseinek kötelező

A salzburgi reptéren található Hangar 7 gyűjteménye nemcsak repülőgépek szerelmeseinek élmény. A gyűjteményt a Red Bull cégtulajdonosa, Dietrich Mateschitz alapította, akinek milliárdos hobbija a repülők, helikopterek, versenyautók gyűjtése. Az egykor erre használt hangárt nagyon régen kinőtte a gyűjtemény, ezért a 2000-es évek eleje óta már egyedi üvegpalotában láthatjuk a gépeket.

Kortárs művészet és Picasso Barcelonában

Barcelonában járva Pablo Picasso korai műveit és a kék korszakát bemutató múzeumot akár üres zsebbel is megnézhetjük. A Montcada 15–23 alatt található Picasso Múzeum minden hónap első vasárnapján egész nap, a további vasárnapokon pedig délután háromtól ingyenes. A Katalán fővárosban szombatonként délután háromtól, és minden hónap első vasárnapján ingyenesen tekinthető meg a Museu Nacional D'Art de Catalunya (MNAC), vagyis a Katalán Nemzeti Múzeum. A rendkívül impozáns helyre már önmagáért az épületért is érdemes bemenni. A fotográfia szerelmeseit minden nap ingyenes belépéssel várja a Fundació Foto Colectania, a kortárs művészet iránt érdeklődők pedig a Museu d'Art Contemporani de Barcelona tárlatait tekinthetik meg, az újonnan nyíló kiállítások a megnyitó napján mindig díjmentesek.

London: ingyenesek a legfontosabb múzeumok

A világ egyik legnagyobb múzeuma a British Museum, amely a maga 13 millió kiállítási tárgyával nem tartozik a néhány óra alatt kipipálható látnivalók közé. Legismertebb kincsei közt tartják számon azt a háromnyelvű, gránitba vésett, végzést megfogalmazó rosette-i követ, amelyet Champollion használt, hogy megfejtse az egyiptomi hieroglif írást. A Tate Modernben fennállásának 12 éve alatt megközelítőleg 30 millióan jártak már. Az 1900-as évek óta készült alkotásokat bemutató, egykori erőműből kialakított épületet a tervek szerint bővítik majd, ahogyan egyre bővül a műkincsállomány is. Érdemes kipróbálni a múzeum audio guide-ját is, amely nem minden egyes kiállított tárgyhoz fűz monológot, csupán a kiválasztott fontosabbakhoz, esetenként a művész gondolatai is hallhatók felvételről, ami az egészet még hangulatosabbá teszi. A Museum of London is az állandóan zsúfolt múzeumok közé tartozik, miután a város egyik fő látnivalója. Az egykori és mai brit fővárossal kapcsolatos, fontos dokumentumokat, használati és dísztárgyakat, műkincseket, ruhákat állítottak itt ki. A londoni múzeumokra jellemző, hogy a kávézóik is hangulatosak, itt például a kertben található. A National Gallery szintén izgalmas hely, ahol hétközben jó néhány iskolás osztállyal lehet találkozni, akik a kiállított festményeket igyekeznek elmélyülten lerajzolni.

A Natural History Museumban a bolygónk növény- és állatvilágának teljességét mutatják be. Itt az ember örökre megjegyzi azt a szót, hogy diverzitás. A látvány és az élvezhetőség hasonlóan fontos, mint a tények, így a legtöbb tárgy szemléltető jellegű. Az időszaki kiállítások közé tartozik Robert Falcon Scott Déli-sark kutató utolsó expedícióját bemutató tárlat, illetve akit érdekel, a rovarokról is mindent megtudhat, amit eddig sosem mert volna megkérdezni.

Szintén ingyen végig lehet nézni a Greenwich városrészben található National Maritime Museum (Nemzeti Tengerészeti Múzeum) kiállítási tárgyait, amelyben a gyarmatosítók korát, a felfedezők munkáját, a brit haditengerészet és tengeri kereskedelem történetét lehet követni. Itt őrzik például II. György fiának arannyal díszített bárkáját, és Nelson admirálisnak azt az uniformisát, amelyet a trafalgari ütközetben viselt. A világháborús relikviák iránt érdeklődők nem hagyhatják ki a szintén ingyenes Royal Airforce Museumot, melyben több mint 90 repülőgépet állítottak ki, és az Imperial War Museumot, ahol a belépőt többek között egy Spitfire, egy német tengeralattjáró és egy V1-es rakéta fogadja.

De ingyenes a Science Museum is, felnőttek és gyerekek számára is izgalmas, zseniális nyomkodható-húzkodható kiállításaival, a gigantikus mennyiségű porcelánt, bútort, ruhát és egyéb iparművészeti darabokat kínáló Victoria és Albert Múzeum, és a National Portrait Gallery (Nemzeti Arcképcsarnok) is.

Párizs: csak adott napokon ingyenes a múzeum

Párizsban múzeumügyben azok a szerencsések vannak abszolút előnyben, akik még 18 éves koruk előtt, családjukkal, iskolájukkal vagy esetleg hátizsákos turistaként érkeznek a városba – ők ugyanis ingyen léphetnek be Párizs legnagyobb múzeumaiba. De vannak olyan napok, amikor senkinek sem kell belépőt fizetni, sőt, vannak olyan múzeumok is, melyek mindig ingyen vannak. Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a Louvre, a Musée d'Orsay, a Pompidou-központ és a Rodin-múzeum tárlataira, így érdemes úgy időzíteni az utazást, hogy ez a nap beleessen. Persze ne legyenek illúzióink, a fent felsorolt világhírű múzeumok nem tudhatóak le egy nap alatt, de talán kettőt még meg lehet tekinteni. A hosszú sorokra ilyenkor azért készüljünk föl, valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek, akik így spórolnának a francia fővárosban. A remek Párizstörténeti Múzeum, a Musée Carnavalet állandó kiállítása mindig ingyenesen látogatható. Számos érdekes tárgyat őriznek itt a város történelméből, de láthatóak korhűen berendezett szobák is. Már maga a klasszikus, régi párizsi épület és annak udvara is megéri, hogy bekukkantsunk. Ingyenes a belépés a Curie-múzeumba is, ahol megtekinthető Marie Curie laboratóriuma és Nobel-díja. A parfümimádók pedig a Musée Fragonard felé vegyék az irányt, ahol a hagyományos parfümkészítés történetével lehet megismerkedni. A belépés és a vezetett túra is ingyenes. (travelo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?