Jobb a kiadó lakás, mint a hotel

<p>A lakásbérlés nem mindig olcsóbb, mint a szállodai foglalás, de több más előnye van. Például jobban megismerhetjük az adott kultúrát, a vendéglátónk segíteni tud abban, hol érdemes vásárolnunk, melyik éttermet és kocsmát válasszuk. Ezzel elkerülhetjük a lehúzó helyeket és a turistaátverések helyi specialitásait. Ha pedig a pénz nem számít, akár magánszigetet is kivehetünk.</p>

AJÁNLÓ

A közösségi szálláslehetőségekkel foglalkozó Airbnb-t utazóként regisztráció nélkül lehet használni. Ha megadjuk az úti célunkat, az érkezés és a távozás dátumát, és néhány további információt, akkor az ajánlatok közül választva közvetlenül felvehetjük a kapcsolatot a szimpatikus lakás tulajdonosával.

Ha pedig érkezéskor látjuk, ez a hely mégsem olyan, mint ahogyan a képeken láttuk, vagy elfelejtettek szólni, hogy az utca végén van a vasútállomás, és a falak is beleremegnek a vonatok robogásába, akkor a helyszínen lemondhatjuk a foglalást. A cég azzal védi hírnevét és vendégeit, hogy csak azután utalja át a szállás díjaként befizetett összeget a szállásadónak, miután a vendég látta a lakást és átvette a kulcsot. Ha nem vette át, visszakapja a pénzét.

A lakásfoglaló oldalak nagy része hasonló elven működik, egyedi eltérések lehetnek. Választhatjuk a Homelidayst, Home Awayt, VRBO-t, és egy sor más lehetőséget. Az előnyök közt említhetnénk, hogy ezek a szállások olcsóbbak, mint a hotelfoglalások, de ez nem feltétlenül igaz.

Ha nem lakást, hanem szobát veszünk ki, akkor biztosan olcsóbb, de ha a vendéglátó társaságára is igényt tartunk, akkor azt akár ingyen is, némi apró ajándékért cserébe megkaphatjuk, ha a couchsurfinget választjuk. Összességében mégis jobb, és több élményt nyújt, ha egy helyi ember lakását használjuk ahelyett, hogy szállodába mennénk.

„Ha egy idegen országban nem egy szállodába érkezel meg, hanem valakinek a lakásában tölthetsz el pár napot, már sokat jelent abban, hogy jobban megismerd az adott kultúrát” – mondja egy turista, aki rendszerint ilyen magánlakásokban száll meg utazásai során.

Elsőre szokatlan élmény lehet, hogy a lakástulajdonos fűszerei, piperecuccai közé pakoljuk ki a holminkat, és hogy a városba indulva nem a recepciósnak köszönünk, hanem a házban lakóknak, akikkel a lépcsőházban összefutunk.

Aki lakást vesz ki, esetenként arra is számíthat, hogy a hűtőben talál valamit, amit a vendéglátója neki készített be, például egy üveg helyi bort vagy süteményt. Megegyezés szerint főzhet, tévézhet, használhatja az internetet és persze a mosógépet.

Habár a szállodai személyzet jellemzően készséges Európában, olyan kérdésekkel nem szokás őket nyaggatni, hogy hol lehet a környéken finom péksüteményt kapni, olcsón biciklit bérelni, tízutcányi sugarú körben mely éttermet ajánlják a leginkább, és van-e a közelben menő kocsma. A helyismereti gyorstalpaló a recepciósok nagy részével kimerül abban, hogy kapunk egy térképet, amelyen bekarikázza a hotelhez legközelebbi buszmegállót és néhány fontosabb látnivalót.

Ha viszont szobát vagy lakást bérelünk, az utazók tapasztalatai szerint nagyobb az esély, hogy megkapjuk a részletes tájékoztatót ahhoz, hogy elkerüljük a turistákat lehúzó helyeket, ne kelljen éttermekkel kísérleteznünk és ne a legdrágább pubot nézzük ki magunknak fogalom nélkül.

Ezzel a segítséggel az utazás nem követel több stresszhormont, mint az otthoni hétköznapok, mert esélyes, hogy az úti élményeinkből kimaradnak a klasszikus turistaátverések helyi kreativitásra alapozott verziói.

A legtöbb bennfentes információt persze akkor kaphatjuk, ha a couchsurfinget választjuk, mert sok esetben a vendéglátó, ha van kedve és ideje, személyes idegenvezetőként kísérgeti a vendégeit, és mutatja be a kedvenc helyeit.

A szállásfoglalás nem jelenti feltétlenül, hogy egy nagyvárosi bérházban kapunk egy garzont. A közösségi szállásfoglalásra szakosodott oldalak kínálatában szerepelnek kastélyok, magánszigetek, bungalók az esőerdő közepén, vitorlás hajók, és találhatunk olyan barkácsművet is, amelyet régi repülőgépből alakítottak lakássá. Itt már csak az a kérdés, melyik éri meg jobban az árát, egy exkluzív szállás vagy egy előfoglalási kedvezménnyel kiválasztott indonéziai körút.

A szállás költségeit meg tudja spórolni, aki bizalmat szavaz a HomeExchange csereprogramnak. A bizalmi elven alapuló program húsz éve működik, világszerte közel 150 országban, összesen 42 ezer regisztrált résztvevővel.

A rendszer úgy működik, hogy az otthoncserére készülők az oldalon keresztül veszik fel egymással a kapcsolatot, ezután általában Skype-on folytatódik a beszélgetés, és a tapasztalatok szerint mire a tagok megállapodnak egymással, már számos levelet váltottak, megismerték egymást, kialakult az a bizalom, hogy be merik engedni egymást az otthonunkba. (travelo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?