Ryanair: bázisnyitás Pozsonyban

<p>Világszerte az egyik legellenszenvesebb vállalkozójaként tartják számon, szemrebbenés nélkül kritizálja a konkurenciáját, s mivel véleménye gyakran szöges ellentétben áll azzal, amit a többség gondol, megállás nélkül bírálat éri. Ilyennek látja a világ a legsikeresebb fapados légitársaság, a Ryanair főnökét, Michael O’Learyt, aki társasága új bázispontját jövőre Pozsonyban nyitná meg.</p>

DEMECS PÉTER

O’Leary négy év után tegnap tartott a pozsonyi repülőtéren sajtótájékoztatót. Mint mindenhova, Pozsonyba is a Ryanair menetrend szerinti járatával érkezett. Állítja: azért olyan olcsók, mert nem pazarolják a pénzt magángépekre. Jókedvű volt, barátságos, mindenkivel kezet fogott, távolról sem tűnt arrogánsnak. Mosolyogva azt mondta, nem kell mindent elhinni, amit az interneten olvasunk róla és a Ryanairről, mivel a cikkek jelentős része hazugság vagy olyan marketing- és lejáratókampány, amelyet nem ő irányít. Ezt vagy elhisszük, vagy nem.

A Ryanair 2005-ben kezdte meg tevékenységét a pozsonyi reptéren. Azóta többször hallani lehetett, hogy bázist nyitnak a szlovák légikikötőben, ám az elképzelés megvalósítása elmaradt. Mi történt, hogy többéves hallgatás után most már nyíltan arról beszél, hogy jövőre, de legkésőbb két év múlva megvalósulhat ez a terv?

Három dolog. Az első, hogy lecserélték a reptér vezetését, amellyel az egyeztetések nagyon nehézkesek voltak. Az új menedzsment viszont megértette, hogy ennek a repülőtérnek utasok kellenek. Mi pedig pótolni tudjuk a hiányzó utasforgalmat, ha megteremtik számunkra a megfelelő feltételeket, pontosabban, ha csökkentik a repülőtér használatáért fizetett illetékeket. Úgy tűnik, az új vezetés erre hajlik, így már csak a részletekben kell megegyezni. A másik fontos dolog, hogy társaságunk 175 új Boeing repülőt vásárolt, az első gépeket 2014 második felében kapjuk meg. A terjeszkedést nagyban befolyásolja, milyen gyorsan jutnak hozzánk a repülők. A harmadik pedig, hogy Pozsonyban gyönyörű új terminált nyitottak meg. Legutóbb négy évvel ezelőtt voltam itt, akkor még egy ocsmány épületben tartottuk a sajtótájékoztatót, most egy modern repülőtéren vagyunk, mely évi ötmilliós utasforgalom lebonyolítására alkalmas. Tehát ezen a téren több beruházásra nincs szükség, már csak légitársaságokat kell idecsalogatni, mert ahogy látom, az új terminál nem igazán zsúfolt. Szükség van a konkurenciára.

Mennyi repülőt tervez a pozsonyi bázisra küldeni?

Jelenleg két–három gépen gondolkozunk. Ezzel már évi 2,2 milliós utasforgalmat tudnánk lebonyolítani. De ebből nyugodtan lehet öt, tíz gép is, minden attól függ, miben egyezünk meg a reptérrel.

Elképzelhetőnek tartja, hogy más szlovákiai repülőtérről is indítanának járatokat?

Igen, de ez is annak függvénye, milyen gyorsan kapjuk meg az új repülőket. Addig erről nem szeretnék beszélni, de az egyeztetéseket már megkezdtük.

Van esély arra, hogy a pozsonyi bázis megnyitása után csak szlovákiai alkalmazottakat, utaskísérőket vesznek fel?

Ezt a luxust nem engedhetjük meg magunknak. Minden bázisponton különböző nemzetiségű alkalmazottaink vannak. Most is sok szlovák, magyar alkalmazattunk van. Elképzelhető, hogy egy részük a bázis megnyitása után átköltözik Pozsonyba, mások nem. Természetesen új alkalmazottakra is szükség lesz.

Mennyire fontos a Ryanairnek a bécsi légikikötő, az osztrák utasok közelsége?

Az első három évben úgy árultuk a pozsonyi repülőjegyeket, hogy a város neve mellett mindig Bécset is feltüntettük. Aztán rájöttünk, hogy ez a marketing nem megfelelő, sehova sem vezet. Azóta már nem Pozsony/Bécset áruluk, hanem kizárólag Pozsonyt. Szlovákiába repülünk, ezt az országot reklámozzuk. Ha az osztrákok velünk akarnak repülni, eljöhetnek a pozsonyi reptérre.

A Wizz Air az elmúlt napokban kezdett repülni Budapest és Dubaj között, ami aránylag szokatlan lépés egy fapados légitársaságtól. Más fapadosok Oroszországba, Ukrajnába is repülnek, a Ryanair számára nem érdekes ez a piac?

Én őszintén kívánom, hogy sikeresek legyenek ezek a járataik. Meggyőződésem, hogy azért keresnek más lehetőségeket, mert a Ryanair kiszorította őket az európai piacról. Ezért csak szoríthatok nekik, hogy sok utasuk legyen a dubaji és moszkvai járatokon, de mi elsősorban Európában akarjuk erősíteni pozíciónkat.

Hallani lehetett arról is az elmúlt időszakban, hogy a számtalan illetéken kívül, amit a Ryanair járatain fizetni kell, a WC-k használatáért is egy eurót fognak kérni…

Ne higgyen el mindent, amit az interneten olvas. Ez is egyfajta marketing része. Tény, hogy még mindig tárgyalunk a Boeing képviselőivel arról, hogy a társaságunknak gyártott gépekből a hátsó két vécét kiszerelnék, de ezzel is csak plusz hat ülést nyernénk, így megfontolandó, megéri-e ez az átépítés. Még nem döntöttük el.

Az a hír sem igaz, hogy a Ryanair a repülőjegyek vásárlásánál figyelembe venné az utasok testsúlyát? Minél kövérebb valaki, annál többet fizetne a jegyért?

Viccel? Ha az utasok összsúlyát lebontjuk, akkor mindenkire egy átlagsúly jön ki, tehát egy konkrét járatnál teljesen mindegy, hogy valaki kövér, vagy vékony. Ami sokkal fontosabb, az a poggyász súlya, ugyanis a csomagok rendszerint sokkal nehezebbek, mint az utasok. Ezért vezettük be a szigorú poggyászpolitikát, mely szerint a fedélzetre mindenki csak egy kézipoggyászt vihet fel, a többiért fizetni kell. Egyébként el tudja képzelni, hogy a repülőgépbe való beszállás előtt mindenkit mérlegre állítanánk, s azt mondanánk: te nem vagy kövér, mehetsz, de te már igen, előtte fizess?

Nem, de korábban azt sem tudtam elképzelni, hogy valakit nem engednek be a repülőbe csak azért, mert a kézipoggyász mellett fényképezőgépet, vagy egy újságot is a kezében tart. Ez ugyanolyan abszurditás, mint a testsúly szerinti jegyárusítás.

Akinek nem tetszik, nyugodtan repülhet a konkurenciával is. Egy biztos, olcsóbb jegyeket, mint a mi kínálatunk, nem talál. A Ryanairnél érvényes utazási feltételeket mindenki elolvashatja, sőt mielőtt megvenné a repülőjegyeket az interneten, be kell jelölnie, hogy tisztában van ezekkel az előírásokkal. Nagyjából ennyit fűznék hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?