Így érdemes gyerekkel repülni

<p>Nem mindenki mer vállalni repülést kisgyerekkel, pedig kis előrelátással és megfelelő eszközökkel felfegyverkezve még a többórás repülőút sem lesz rémálom. A légi dada és a tapasztalt gyerekkel repülők ismerik a legfőbb trükköket, melyek között van színes cukorka, kifestő, mackó és tartalék zokni is.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Az alábbi jó tanácsok jelentős része egy Michaela Drake nevű hölgytől származik, aki éveken át dolgozott úgynevezett légi dadaként, amikor is több ezer kilométert repült különböző életkorú gyerekekkel. A Sunday Times nevű brit lap utazási magazinjában néhány pontban összefoglalta, hogyan tehetjük élvezetessé a repülést gyermekünkkel.

Készüljünk fel

indulás előtt!

Tudjuk meg, hogy kínál-e a légitársaság elsőbbségi beszállást gyerekekkel. Vannak társaságok, melyek felengedik a babakocsit a fedélzetre, míg mások nem, ott fel kell adni a kocsit. Jobb előre lefoglalni a babaágyat (főleg a transzkontinentális járatokon van ilyen), amelyet kifejezetten csecsemőknek tartanak fenn. A kétévesnél kisebbek általában ülhetnek a szüleik ölében, de nem árt nekik is foglalni egy saját ülést. És a legfontosabb: az indulás előtti napokban kérje meg a gyerekorvost, hogy vizsgálja meg a kicsi fülét és orrát, náthásan vagy fájó füllel repülni ugyanis még felnőtteknek is szörnyű élmény.

Ne térjen el a napirendtől!

Amennyire csak lehet, kövesse a megszokott napi rutint, de egy hosszú, utazással teli nap után jobb, ha lazít egy kicsit, és hagyja gyerekét annyit enni és aludni, amennyit csak akar. Ha éjjel utaznak, csinálja ugyanazt, mint máskor: adjon pizsamát a gyerekre, meséljen neki esti mesét, és próbáljon meg nyugodt légkört kialakítani körülötte. Felszállás előtt fárassza ki, amennyire csak lehet: hagyja tombolni a reptéri játszóházban – ha van – vagy összevissza szaladgálni a várakozó emberek között.

Ne most szoktassa le

a cukorkáról!

Egy napra felejtse el az egészséges táplálkozást! Az éhes gyerek ingerlékeny, ezzel szemben az édesség és a nyalóka nagyon fel tudja dobni a hangulatát. Vásároljon egy zacskó színes cukorkát, és kérje meg gyerekét, hogy találja ki, melyik színnek milyen az íze – aztán persze adja oda neki. Különösen fel- és leszállásnál nagyon fontos, hogy a gyerek szopogasson és rágjon, mivel így csökkenthető a fülben a nyomás okozta kellemetlen érzés. Amennyiben csecsemővel utazik, adjon neki cumisüvegben innivalót vagy hagyja, hogy szopja az ujját. A repülés előtt foglalhatunk gyerekmenüt a kicsinek, de mindennél fontosabb: igyon sokat a gyerek, mivel a fedélzeten ritka a levegő.

Terelje el a figyelmét!

A modern technológia van olyan életmentő a repülőutak alatt, mint kényszerleszálláskor az oxigénmaszk: vigyen magával valamilyen készüléket, amelyen a gyerek filmet tud nézni vagy alkalmas játékok futtatására. Mindegy, hogy hordozható DVD-lejátszó, okostelefon vagy táblagép; a lényeg, hogy bőven legyen rajta rajzfilm, játék, hangoskönyv. A logikai játékok és a kirakók is jók arra, hogy agyoncsapjuk velük az időt, illetve vigyünk magunkkal mágneses úti játékot, kártyát vagy kisebb társasjátékot.

Legyen kreatív!

Pakoljon be a kézipoggyászba színes ceruzát, füzetet, színes kifestőt, matricát és celluxot vagy nem folyós ragasztót – ollót viszont még véletlenül se –, hogy a kicsi készíthessen a mamának egy szép új karkötőt, apának pedig nyakkendőt. Ha elkészül, vegye is fel, és bolondozzon benne. A tartalékba hozott zokniból alkalmi bábot készíthetünk, ha pedig van polaroidkamerája, ne habozzon berakni a kézipoggyászba: nagy haszna lesz, amikor a gyerek útlevelet készít a mackójának, amelybe nyilvánvalóan a maci fotójára is szükség lesz. Az idősebb gyerekek a hivatalos adatokat is beleírhatják, mint amilyen a medve neve, nemzetisége és a kedvenc étele.

Tegye tanulássá az utazást!

A gyerekek szeretnek kérdezősködni, és egy ideig jól elvannak azzal, hogy ismeretekkel tömik a fejüket. Idősebb gyerekeknek tanítson meg néhány fontos szót – mint amilyen a fagylalt neve – a célország nyelvén. Adjon neki egy helyi aprópénzt tartalmazó zacskót, és magyarázza el az egyes érmék értékét. Utazás előtt nyomtasson ki egy Európa- vagy világtérképet, és kövessék végig, milyen útvonalon repülnek.

Őrizze meg a nyugalmát!

Mivel a gyerekek pillanatok alatt megérzik a szülők aggodalmát, maradjon nyugodt. Ám ha szükséges, ne féljen segítséget kérni a légikísérőktől, hiszen ez a munkájuk. És ne aggódjon amiatt, hogy mit fognak gondolni mások, ha a gyereke nem bír magával. Az utasok egy része valószínűleg esett már át hasonló helyzeten, vagy ha nem, hát fog valamikor. Mindig emlékezzen rá, hogy a nyaralás emlékei a repüléssel kezdődnek, úgyhogy őrizze meg a hidegvérét, és maradjon derűlátó. Koncentráljon az ablakon át ragyogó kék égre, a tengerre, a hegyre vagy a városra, ahová igyekszik, és azt se felejtse el, hogy ön volt az, aki úgy döntött, hogy gyerekével együtt fog repülni. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?