Fapadosodó légitársaságok

<p>Komoly versenyfutásba kezdtek a legnagyobb európai légitársaságok, vissza szeretnék szerezni a fapadosokhoz átpártolt utasokat. Sorra jelentik be a korábban megszokottnál szűkebb szolgáltatást nyújtó, de olcsóbb jegytípusokat. Lassan egyikük sem fuvarozza már el ingyen a poggyászokat, cserébe 50–60 euróig süllyedtek a legalacsonyabb árak a Lufthansánál, az Air France-nál, a KLM-nél, és most már a British Airwaysnél is.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai nagyok stratégiaváltása kényszerű reakció arra, hogy az elmúlt években a diszkont légitársaságok – az ultrafapados Ryanair kivételével – felfelé nyitottak, és határozottan ráhajtottak a hagyományos szállítók turistaosztályán utazókra. Az olcsó jegyekhez könnyen összevásárolhatóvá tették azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a hagyományos modellben működők kínáltak: fedélzeti ellátás, előzetes helykiválasztás, könnyen átíratható jegytípusok – hogy csak hármat említsünk.

Amikor a Lufthansa bejelentette, hogy rövid távú járatai nagy részét a megújuló Germanwings brand alá vonja, már tudni lehetett, hogy a többiek is kénytelenek lesznek lépni. A német óriáscég csak azokat a járatokat hagyta a Lufthansa név alatt, amelyek távoli járataira hordanak átszálló utasokat. Ami ezen kívül esik, mind Germanwings lett, ahol három jegyosztályt kínálnak: a legolcsóbb az árérzékeny utasoknak szól, és a repülésen kívül semmilyen szolgáltatást sem tartalmaz.

Az Air France január elején közölte, hogy új, Mini névre keresztelt árkategóriát vezet be, egyelőre a Párizs-Orlyról induló belföldi járatokon és néhány más útvonalon. A 49 eurós árban nincs helyválasztás és feladott poggyász, kap viszont az utas újságot és némi italt, ropogtatnivalót.

Néhány héttel később az Air France azt is bejelentette, hogy regionális légitársaságait összevonja, és Hop néven üzemelteti tovább. Ez együtt járt a jegyrendszer átstrukturálásával, és lényegében a Germanwingséhez hasonló háromlépcsős rendszert vezettek be: a legolcsóbb kategóriában már nincs benne a feladott csomag fuvarozása és a fedélzeti ellátás.

Ez csak a kezdet volt, a KLM lett az első nagy cég, amely nemes egyszerűséggel azt jelentette be, hogy áprilistól a csomagszállítás extra szolgáltatás, és fizetős lesz a rövid távú járatokon. Előre foglalva 15, a reptéren 30 euró a díj. A kézipoggyász ingyenes marad, de szigorúan mérni akarják – a fapadosokhoz hasonló módon –, és aki túlméretes vagy súlyos kézitáskával kísérletezik, kénytelen lesz feladni a csomagot. De ez legalább nem jár büntetőtarifával, mint néhány fapadosnál, csak a szokásos 30 eurót kell fizetni a kapunál is.

A KLM a megváltozott utazási szokásokkal indokolta a változást, hiszen az utasok több mint 60 százaléka nem ad fel csomagot. A cég szóvivője arra is utalt, hogy egyúttal lejjebb viszik a jegyárakat – ennek mértéke azonban még nem ismert, és iparági szakértők szerint a cél pusztán a bevételnövelés. Ami viszont biztos, hogy egyelőre mentesülnek a díj alól a cég Flying Blue törzsutasprogramjának résztvevői. Ez nagy előny, hiszen a csatlakozás nem kerül semmibe, így megúszható a poggyászdíj.

Ezek után annyira nem meglepő, hogy a British Airways sem marad ki a buliból, csakhogy ők megpróbálták furfangosra venni a figurát. Friss bejelentésükben nem azt mondják, hogy fizetőssé válik a csomagfeladás, hanem olyan új árkategóriát alakítanak ki, amelyhez nem tartozik feladott poggyász, ezért 9–12 fonttal olcsóbb lesz az alapárnál. Indításként csak öt, London Gatwickből induló és oda érkező útvonalról van szó, de a tervek szerint hamarosan kiterjesztik az összes rövid távú járatra. Ügyes a módszer, mert nem lehet kívülről eldönteni, hogy simán olcsóbbak lettek a csomag nélküli jegyek, vagy a bejelentés előtt megemelték kissé az árat, és csak úgy tűnik, hogy olcsóbban utazhatnak, akiknek elég a kézipoggyász.

Az Európán belüli légi forgalomban a nagy, hagyományos szállítók nem tudnak profitot termelni, a fapadosok és néhány jól működő regionális légitársaság elvette a piacuk nagy részét. Lényegében minden szinten kénytelenek racionalizálni a működést. Ebbe a trendbe illeszkedik a kiegészítő bevételek növelése a csomagfuvarozás fizetőssé tételével. Amerikához hasonlóan várhatóan a fedélzeti ellátás további szűkítése, illetve fizetőssé tétele lesz a következő lépés Európában is. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?