Mit tegyünk, és mit ne a recepción

<p>Mi kergeti leginkább az őrületbe a hotelek recepciósait? Miért ne telefonáljon, miközben a bejelentkezést intézi? A minibárból fogyasztásért sosem kell többé fizetnie, és ingyen lesznek az eddig pénzbe kerülő tévécsatornák is a hotelekben. Sőt, a kései lemondás díjának is búcsút mondhatunk. Hogyan? Egy volt szállodai alkalmazott elárulja titkait. Egy szállodai alkalmazott vall a recepció rejtelmeiről.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Nemrégiben a The Week című hetilap részleteket közölt Jacob Tomsky könyvéből, melyben a szerző állítása szerint olyan tudnivalókat oszt meg a szállodákkal kapcsolatban, amiket eddig még sehol nem publikáltak. Hogy valóban világraszóló titkokat fecseg-e ki, egy rövid részlet alapján nem tudjuk megítélni, mindenesetre érdekesnek valóban érdekesek a volt hoteles megállapításai. Persze ezek az amerikai helyzetet jellemzik, de azzal például a világ minden táján jó tisztában lenni, hogy ha bunkók vagyunk a recepcióssal, biztosan nem kapjuk meg a legjobb szobát – még akkor sem, ha felárat fizettünk érte.

„Azt mondták, kérhetek jobb szobát is.”

„Kik mondták? Ja, hogy ők. Nekem meg azt mondták, adjon borravalót a portásnak” – írja Jacob Tomsky. Biztos idegőrlő lehet, ha a vendégek folyamatosan azért nyaggatják az embert, hogy a legjobb lakosztályt adja oda nekik, miközben csak a standard szobáért fizettek. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy főszezonon kívül, alacsony kihasználtság esetén tényleg odaadják a jobb szobákat azoknak is, akik kevesebbet fizettek. Így nem mindig céltalan erről érdeklődni – akár tetszik a mogorva recepciósnak, akár nem. Sőt, az About.com azt javasolja, ne is csak egyszer próbálkozzunk, hiszen lehet, hogy a tartózkodás első napján még telt ház van, de a harmadik naptól átköltözhetnénk egy sokkal menőbb lakosztályba is.

Tegye le a telefont, amíg bejelentkezik!

A beszélgetése csak várhat addig az öt percig, amíg bejelentkezik a szállodába, nem? Senkinek nem esik jól, ha gépként kezelik. A hotel alkalmazottja pedig garantáltan megbosszulja majd, hogy automatának néztük. „A szoba, amit ezért kapsz, az egész tartózkodásodat megkeseríti majd” – fenyeget Jacob Tomsky.

Soha ne fenyegesse

a recepcióst!

„Vettem már el csodálatos szobákat olyanoktól, akiknek nem tetszett a hozzáállása. Soha nem tudták meg, hogy eredetileg egy Central Parkra néző sarki szobát kapták volna, hatalmas fürdőszobával. Elvettem tőlük, mert kiabáltak a feleségükkel, vagy a könyökénél fogva rángatták – ezt a viselkedést nem tudom elfogadni. A recepción én döntök a vendégek sorsáról. Véletlenül tudom, hogy a 3217-es szobában nem lehet elhúzni a függönyöket, és reggel csak úgy árad be a napsütés. Sok szerencsét az alváshoz!” – írja Jacob Tomsky.

Nyugodtan kiihatjuk

a minibárt – ingyen

„A hotelszámlák legvitatottabb tételei a minibárfogyasztással kapcsolatosak” – állítja Jacob Tomsky. A szállodák többségében a minibár továbbra is egyet jelent egy pici hűtővel, amit vagy sikerül a személyzetnek maradéktalanul feltöltenie és ellenőriznie mindennap, vagy nem. Így aztán valóban előfordulhat, hogy sosem találkoztunk azzal a kis üveg vodkával vagy narancslével, amit fizetésnél követelnek rajtunk. „A vendégek általában a feléig sem jutnak el a »nem fogyasztottam semmi ilyesmit« mondatnak, mire már le is húztuk a számlájukról a kérdéses tételeket” – írja a szerző.

A fizetős tévécsatornák és filmek is ingyen vannak

Jacob Tomsky szerint nyugodtan végignézhetünk bármilyen fizetős filmet a szobánkban, fizetnünk pedig egyáltalán nem kell majd érte. Miután megnéztük a filmünket, szóljunk a recepción, hogy véletlenül kattintottunk rá. Vagy hogy a felénél megszakadt a film, esetleg a vége előtt lefagyott a tévé. Sőt, el sem indult az egész. Ekkor általában készségesen megkérdezik, szeretnénk-e, hogy újraindítsák? Válaszoljuk, hogy nem, sajnos pihennünk kell, vagy már nincs rá időnk indulás előtt. A számláról pedig már el is tűnt a filmnézés díja.

Ne büntessenek a kései lemondás miatt!

Ez a trükk az előre kifizetett foglalásoknál sajnos nem fog működni, minden más foglalási módnál viszont igen. Hívjuk fel a hotelt, és kérjük a recepciót. Ha kapcsolták, kérdezzük meg, a menedzserrel beszélünk-e. Ha igen, tegyük le, és próbálkozzunk később. Ha viszont nem, nyert ügyünk van. Mondjuk el, hogy csupán egy gyors kérdésünk lenne: személyes okok miatt nem fogunk ma este megérkezni. Azonban, a találkozónkat, programunkat már sikerült jövő hétre áttenni, lehetne, hogy az aznapi foglalást is jövő hétre módosítsák büntetés nélkül? Ezzel biztosan semmi gondja nem lesz a recepciósunknak – írja Tomsky. Másnap pedig nyugodtan lemondhatjuk a jövő hétre szóló foglalásunkat, minden további nélkül.

Találjuk meg az emberünket!

Keressünk a recepción valakit, aki egyszerre tűnik hatékonynak és nyugodtnak is: ez azok jellemzője, akik már jó ideje dolgoznak az adott helyen. Lépjünk oda hozzá mosolyogva, adjunk jókora borravalót, és jelezzük, ha bármiben tud nekünk segíteni a későbbiekben, azt nagyra értékelnénk. Ha van valami különleges kérésünk – jobb szobát, későbbi kijelentkezést szeretnénk – ekkor jelezzük. Ha sikeres az akciónk, jegyezzük meg az emberünk nevét, és máskor is vele intézzük a dolgokat, ha erre járunk – javasolja Jacob Tomsky. (travelo)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?