Procházka: Čentéš nem fog sokat elérni

ÖSSZEFOGLALÓPozsony.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Egyetértenek jogászok abban, hogy ha már Ivan Gašparovič államfő úgy döntött, nem nevezi ki főügyésznek Jozef Čentéšt, akkor ezt az elhatározását már semmilyen fellebbviteli határozattal nem lehet törölni vagy felülbírálni – még az Alkotmánybíróság döntése sem segítene.

Radoslav Procházka, a parlament alkotmányjogi bizottságának alelnöke szerint Gašparovič egyszerűen eldöntötte, hogy nem nevezi ki Čentéšt, és kész. „Az, hogy ezt a döntését milyen érvekkel vagy jogmagyarázattal támasztja alá, már egyszerűen nem érdekli. S ezen lehetetlen lesz változtatni” – mondta Procházka. Ezt a helyzetet szerinte az Alkotmánybíróság korábbi, nagyon szabadon megfogalmazott, tágan értelmezhető döntése idézte elő. „Ebben gyakorlatilag szabad kezet adtak az államfőnek. Csak az egyértelmű belőle, hogy joga van kinevezni és elutasítani a parlament jelöltjét. Azt, hogy milyen kritériumok alapján és milyen indoklással utasíthatja el, már mindenki úgy magyarázza, ahogy akarja” – szögezte le Procházka. Szerinte a Smer egészen biztos, hogy az első lehetséges alkalommal, a legrövidebb időn belül saját jelöltjét választja meg főügyésszé.

Robert Fico miniszterelnök tegnap kijelentette, csak olyan jelöltet fog megválasztani a Smer, amelyik élvezi az ügyészek bizalmát. A párton belül állítólag három jelölt neve merült fel. Az egyik Dušan Kováčik speciális ügyész, a másik Jaroslav Čižnár pozsonyi kerületi ügyész, Fico volt osztálytársa és Eva Miššíková, a főügyészség ügyésze. Az új főügyész megválasztásához a minimum 76 szavazat kell. Mivel a Smernek 83 képviselője van a parlamentben, nincs szüksége az ellenzékre. Kérdéses, miképp viszonyul majd az ellenzék a választáshoz. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke úgy véli az ellenzéki pártoknak meg kellene egyezniük, és egységesen bojkottálniuk kellene a választást. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?