Ne hamarkodjuk el a foglalást

<p>Karácsonykor sokan ábrándoznak a nyárról, a következő vakációról. Ilyenkor jut időnk átnézni a légitársaságok ajánlatait. Az azonban már általában nem igaz, hogy ez az időszak jelenti a legjobb lehetőséget a nyári foglalásokra.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A legnagyobb budapesti fapados, a Wizz Air árazási módszere igen távol áll attól, amit a legtöbben gondolnak. Szó sincs arról, hogy a lehető legkorábbi foglalással lehet a legjobb árakat elcsípni. Jelenleg például a jövő nyári árak teljesen irreálisak. Január közepétől március végéig lehet a legolcsóbb ajánlatokat felfedezni, és egész évre igaz, hogy az utazás előtt két–három hónappal kínálja a társaság a legkedvezőbb árú jegyeket. Tavaly a nyári főszezonra áprilisban és májusban lehetett a legolcsóbb jegyeket foglalni.

Aki csak hetente rápillant az ajánlatokra, láthatja, hogy az ünnepi időszakokat leszámítva általában szép lassan csökkenek a jegyárak. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden járatra érvényes ez a szabály. Ha ritkítják a járatokat, és a törölt járatról átteszik az utasokat az előző vagy a következő gépre, vagy ha egy utaztató cég egy csoportnak foglal jegyeket, hirtelen megugorhat a jegyár. De ezzel együtt is egyértelmű, hogy a jövő nyárra szóló jelenlegi árak nem tarthatók, nyilván csökkeni fognak.

A Ryanair meg is mondja, hogy épp melyik nála az akciós időszak. Ez általában a következő hónaptól indul, és egy-két hónapig tart, jelenleg január és február. Már márciusra is jóval magasabbak az ajánlatok, nyárra pedig náluk sem érdemes foglalni. Az akciós, vagyis legalacsonyabb ár általában 10–15 euró, ez kissé magasabb azóta, hogy beépítették az árba a 6 eurós fizetéskezelési költséget, vagyis a kártyadíjat. De még ez sincs kőbe vésve: ha nagyon kevesen foglalnak, a cég hajlandó ezt is elengedni. Budapesten például akkora a verseny a Wizz Airrel, hogy rendszeresen vannak 6 eurónál olcsóbb jegyek is bizonyos helyekre, jelenleg persze csak a téli hónapokra.

Az EasyJet, a Norwegian és a Germanwings sokkal közelebb állnak a hagyományos árazási modellhez, náluk általában érvényes a „minél hamarabb foglalunk, annál olcsóbb” szabály. Kivételek persze akadnak. Az EasyJetnek néhány havonta van olyan akciója, amikor akár 20–30 százalékkal is csökkenti a jegyek árát, ennek lejártakor azonban visszaáll az eredeti állapot. A Germanwingsnél nehéz jósolni, a cég ugyanis nagy átalakítás előtt áll, sok útvonalat át is vesz anyavállalatától, a Lufthansától. A Norwegiannél általában valóban hónapokkal előre érdemes gondolkodni, náluk akár a jövő nyári foglalás is jó ötlet lehet már az új év elején.

Nem mindegy, hogyan fizetünk

Az ár azonban nem minden, pontosabban nem biztos, hogy amit látunk, az a végső ár. A Wizz Airnél több dolog is bekavarhat. A cégnél van egy klubtagsági rendszer, amelybe 30 eurós egyszeri éves díjért majdnem minden utazásnál 5–10 euró kedvezmény jár a jegy árából. A tagsági már egy kétfős retúrútnál megtérülhet, aki belép, mindig az alacsonyabb árral kalkulálhat. A meghirdetett ár ráadásul tartalmazza a bankkártyás fizetés költségét, így aki ehelyett banki átutalást választ, rögtön megtakarít 3-4 eurót személyenként és irányonként. A teljes kártyadíjat Wizz Air betéti, valamint hitelkártyával lehet kikerülni: akinek van ilyen, a teljes 8 eurós kártyadíjjal kevesebbet fizet annál, mint amennyit a foglalási rendszerben lát. Plusz költséget jelenthet viszont a kézipoggyász díja. A Wizznél már egy mezei bőröndért is fizetni kell 10 eurót, csak a kis kézipoggyász maradt ingyenes.

December 1-jétől már az EasyJet is beépítette a kártyadíjat az árba, vagyis amit az utas lát, az már a végső ár. Náluk is a hitelkártyák után kell 2,5 százalékkal többet fizetni, az azonban fontos különbség, hogy a Wizz és a Ryanair utasonként és irányonként fizettet, az EasyJet pedig foglalásonként 11 eurót. Tehát ha több embernek foglaljegyet valaki az EasyJetnél, a foglalási költség megoszlik, az egy főre jutó jegyár csökken. A Germanwingsnél Visa Electron kártyával nincs foglalási díj, hitelkártyákkal 9,5 eurót kell fizetni foglalásonként.

Sok múlik a poggyászon

A légitársaság kiválasztásánál igen fontos, milyen feltételekkel szállítják a feladott poggyászt. A Wizz Airnél 32 kilós is lehet a csomag, a szállítás ára az út hosszától és az utazás időpontjától függően 15 és 30 euró között mozog. A Ryanairnél nagyon alacsony a súlyhatár, 15 kiló az alap, ezt adják ugyanazért a pénzért, amiért a Wizz 32 kilót is elvisz. Aki 20 kilós csomagot választ a Ryanairnél, 25 és 45 euró között fizet. Az EasyJet transzparensnek egyáltalán nem nevezhető módon meg se mondja, mennyi a poggyászdíj, ez csak a foglaláskor derül ki. Itt is útvonalfüggő a dolog, tapasztalataink szerint 11 és 20 euró között van az ár Európán belül, a súlyhatár 20 kilogramm. Aki túllépi a súlyhatárt, minden cégnél kemény a büntetést fizet.

Mi következik mindebből? Aki olyan célállomásra vágyik nyáron, ahova az EasyJet, a Norwegian vagy a Germanwings repül, és talál 30–40 eurónál nem sokkal drágább árat, akár el is gondolkodhat a foglaláson. Aki a Ryanair vagy a Wizz Air által kiszolgált városba repülne, szinte biztos, hogy jobb, ha vár még néhány hónapot.

De mikor foglaljunk néhány népszerű nyári úti célra?

Barcelona, Madrid, Róma

A Wizz Air és a Ryanair repülőjegyeinek ára nyárra később, tavasszal alacsonyabb lesz. A választásnál a menetrenden túl fontos figyelembe venni a nagyon eltérő csomagszabályokat, minél több a poggyász, annál érdemesebb a Wizz Airnt választani. A Ryanair csak nagyobb kézipoggyásznál nyerő.

Párizs

Az EasyJet Charles de Gaulle Repülőtérre jár, a Ryanair a 90 kilométerre fekvő Beauvais-ban landol. Utóbbiból 14 euróért és közel másfél óra a buszozás után jutunk be Párizsba, előbbiből 8 euróért és fél óra alatt elővárosi vonattal. Ha az EasyJet nem sokkal drágább, inkább azt érdemes foglalni, már csak azért is, mert kedvezőbb a kézipoggyászszabálya, nagyobb és nehezebb csomagot lehet náluk a gépre felvinni. Az is igaz, hogy az időponthoz közeledve nő a Ryanair árelőnye.

Korfu, Kréta, Rodosz, Zakintosz

A Wizz Air általában igen drágán adja a nyaralóhelyekre szóló jegyeket, de tavasszal csökkenni szoktak az árak, 40–60 euró közé egy útra. Érdemes több embernek közösen feladott poggyászt vinni, és jól megpakolni, akár 32 kilóig.

Ciprus

Úgy tűnik, idén nyáron is lesz Wizz Air–Ryanair harc, de két különböző városba járnak majd (Pafosz és Larnaka). Érdemes figyelembe venni, hogy a sziget melyik részén nyaralunk, és ennek alapján döntsük el, melyik társasággal repülünk. Vagy fordítva, ha nincs konkrét célunk, válasszuk azt a társaságot, amelyik olcsóbban visz, és ahhoz a városhoz közelebb foglaljunk szállást. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?