Focus: Lajčák és Danko a befutó

A legfrissebb felmérések alapján az államfőválasztás második fordulójában Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter és Andrej Danko (SNS) házelnök versengene az államfői posztért.Pozsony.

A legfrissebb felmérések alapján az államfőválasztás második fordulójában Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszter és Andrej Danko (SNS) házelnök versengene az államfői posztért.

Pozsony. A legtöbben Miroslav Lajčákra, a Smer külügyminiszterére adnák le voksukat az államfőválasztásokon – ez derül ki a Focus közvélemény-kutatóügynökség legutóbbi, szeptemberi felméréséből. Lajčák támogatottsága annak ellenére is magas, 26 százalék, hogy a diplomata többször kategorikusan kizárta, hogy indulna az államfőválasztáson. Ugyanakkor a Smer eddig nem nevezte meg államfőjelöltjét. Robert Fico többször kijelentette, hogy szeptemberben nyilvánosságra hozzák a legerősebb kormánypárt jelöltjét, ám erre máig nem került sor. Sajtóhírek szerint a párt bajban van, mert nem képes kikezdhetetlen jelölttel előrukkolni. Maroš Šefčovič uniós biztos és Peter Pellegrini kormányfő sem vállalja a jelöltséget. Lapértesülések szerint most Richard Raši nagyberuházásokért felelős miniszterelnök-helyettest győzködik.

Az ügynökség felmérése alapján a második helyen Andrej Danko végzett 12,3%-os támogatottsággal, ám ez a felmérés még az SNS-es házelnök jogászdoktori munkája körül kirobbant botrány előtt készült. Danko a doktori munkáját övező titkolózáskor lebegtette meg először, hogy megmérettetné magát az államfőválasztáson. Úgy tűnik ugyanis, hogy korábbi terveivel ellentétben ő sem tud meggyőzni senkit arról, hogy a pártja jelöltjeként induljon.

A harmadik helyen Robert Mistrík (független) vegyész végzett 9,5%-os támogatottsággal. Ő az adatokra reagálva közölte, hogy mivel az OĽaNO és a KDH még nem állt elő saját államfőjelölttel, tárgyalni fog a két pártelnökkel, s igyekszik megszerezni a támogatásukat. „Egyeztetni szeretnék arról, hogy az államfői feladatok ellátásával kapcsolatban vannak-e közös nevezők, melyeket a választási kampányban képviselhetnék” – közölte Mistrík. Nem szeretné, ha az államfői hivatalt politikai pártok ejtenék túszul, vagy ha szélsőségesek kezébe kerülne. Mistrík mögé eddig az SaS és Miroslav Beblavý Spolu pártja sorakozott fel. Az OĽaNO-ban korábban Veronika Remišová indítását mérlegelték, a Focus közel 8%-os támogatottságot mért neki. Ugyanakkor az ellenzéki parlamenti képviselő kijelentette, hogy nem foglalkozik az államfőválasztással. A KDH Marián Čaučík aktivista és František Mikloško támogatását latolgatja, október 13-ra ígér döntést.

Mistríktől alig marad el Štefan Harabin, akinek a Focus 9,1%-os támogatottságot mér. Őt Marian Kotleba követi 8,7%-kal. Hatodik a sorban Bugár Béla 7,9%-kal. A Magyar Közösség Pártjának jelöltje, Menyhárt József még nem szerepel a felmérésben, mivel az MKP csak múlt szombaton jelentette be hivatalosan, hogy pártelnökét indítja az államfőválasztáson. (ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?