Segítenek a gazdákon

Brüsszel. A nyári szárazság miatt az Európai Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak. A cél az, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára.

Brüsszel. A nyári szárazság miatt az Európai Bizottság újabb intézkedéseket terjesztett elő, hogy konkrét, gyakorlati segítséget nyújtson az agrárágazatnak. A cél az, hogy a termelők elegendő takarmányt tudjanak biztosítani az állatállományuk számára. A takarmányhiány elkerülése érdekében az Európai Bizottság a kora augusztusban bejelentett intézkedéseken felül azt javasolja, hogy bizonyos esetekben a gazdálkodók mentesüljenek egyes jogszabályi rendelkezések alkalmazásának kötelezettsége alól. A javaslatok értelmében a rendes körülmények között ősszel elvetett, téli betakarítás vagy legeltetés céljára termelt növényeket a gazdálkodók takarmánytermelés vagy legeltetés céljából köztes növénykultúraként kezelhetnék. Ezt a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé. A köztes növénykultúrákat a gazdák legeltetés, illetve takarmánytermelés céljából tiszta növénykultúraként vethetnék el, nem pedig keverve, ahogy azt a hatályos jogszabályok előírják. A köztes növénykultúrák esetében lehetőség lenne a nyolchetes időszak lerövidítésére annak érdekében, hogy betakarításukat követően a szántóföldi növényeket termelő gazdálkodók elvethessék a téli növénykultúrákat.

Előterjesztette a bizottság azt a javaslatot is, amelynek értelmében a mezőgazdasági termelők december helyett már október közepén hozzájuthatnak majd az őket megillető közvetlen kifizetéseknek akár a 70, a vidékfejlesztési program keretében biztosított kifizetéseknek pedig akár a 85 százalékához is, hogy javuljon pénzforgalmi helyzetük. A javaslatokat a bizottság benyújtotta a tagállamoknak. Hivatalos elfogadásukra várhatóan még most szeptemberben kerül sor. Az intézkedéseket visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?