Mégsem lesz járulékköteles a harmadik pillér

Pozsony |

<p><span lang="HU">Jozef Mihál munka-, szociális- és családügyi miniszter ismét visszakozott, az eredeti tervéhez képest kevésbé lesznek szigorúak a nyugdíjrendszer harmadik pillérére vonatkozó törvénymódosítások. A kormány eddigi elképzeléseivel ellentétben ugyanis most úgy tűnik, a harmadik pillér nem lesz járulékköteles.</span></p>

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normální tabulka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";}

A kabinet a költségvetési deficit csökkentésének érdekében akarta járulékkötelessé tenni a harmadik pillért, ám a tiltakozások hatására valószínűleg meghátrál, a munkaadók tehát továbbra is anélkül járulhatnak hozzá alkalmazottaik harmadik pillérbeli nyugdíjtakarékoskodásához, hogy az után járulékot kellene fizetniük - a járulékkötelesség ellen néhány hete egyébként tiltakozó aláírásgyűjtési akció indult, több mint 180 ezer aláírást sikerült összegyűjteni. A kiegészítő nyugdíjkezelő társaságok szerint ha a kormány eredeti elképzelése vált volna valóra a harmadik pillér járulékkötelességéről, az az effajta takarékoskodási forma teljes megszűnéséhez vezetne. Éppen ezért üdvözlik a miniszter bejelentését arról, hogy mégsem kell majd a jövőben sem járulékot fizetnie a munkaadónak abból az összegből, amellyel hozzájárul az alkalmazottja nyugdíjtakarékosságához. „A szociális biztosításról szóló törvénybe bevezetünk egy kivételt, miszerint a munkáltató hozzájárulása a harmadik nyugdíjpillérbe nem fog beszámítani az alkalmazott kivetési alapjába“ -mondta Mihál. A Nyugdíjkezelő Társaságok Társulásának (ADSS) alelnöke, Viktor Kouřil szerint ezzel elhárul a harmadik pillér megszűnésének veszélye.

Megszűnik az adókedvezmény

A harmadik pillér adókedvezménye viszont megszűnik, ettől a tervtől nem állt el - legalábbis egyelőre - a miniszter. Marad tehát az a már jelzett szigorítás, mely szerint az effajta spórolással - más életbiztosításokkal egyetemben - a jövő évtől már nem lehet csökkenteni az adóalapot. Ez rossz hír az életbiztosítással rendelkezők számára, a biztosítók szerint pedig a mai nehéz gazdasági helyzetben az ilyen rendelkezés még tovább fogja csökkenteni az életbiztosítás-kötési kedvet.

Viktor Kouřil szerint várható, hogy a törvénymódosítás következtében csökken majd, jobbik esetben stagnálni fog a harmadik pillérben takarékoskodók, vagy a valamilyen életbiztosítást kötők száma. „Annak ellenére, hogy megértjük a költségvetési deficit csökkentének szükségességét, az adókedvezmény megszűnését rossz lépésnek tartjuk. Abban bízunk, hogy a költségvetés rendbetétele után újra visszatérünk az adókedvezményekhez, hiszen ez a fejlett gazdaságokban is gyakorlat“ - fejtette ki Viktor Kouřil.

A lakástakarékosság változatlan marad

A kormány - úgy tűnik - eláll attól a tervétől is, hogy szigorítsa a lakástakarékosság szabályait. A kabinet néhány hete jelentette be: úgy módosítaná a törvényt, hogy a lakás-takarékpénztárban megtakarított összeget csakis lakásvásárlásra és építésre lehet felhasználni. Jelenleg lehetőség van arra, hogy azok, akik hat évnél tovább takarékoskodnak, más célra is felhasználhassák a pénzt.

Az Első Lakás-takarékpénztár a kormány megszorító terve ellen élesen tiltakozott, attól tart ugyanis, hogy csökkenne a lakástakarékoskodásban részt vevők száma, s ez végső soron a lakáspiac visszaeséséhez vezet. Az STV értesülései szerint a pénzügyminisztérium egyelőre feltehetően mégsem terjeszti elő a módosítási javaslatát, tehát marad a jelenlegi helyzet, azaz a lakástakarékban megtakarított pénzt más célra is fel lehet használni. (sán, akt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?