Csak ötezer eurós pénzbírságot kapott Mazurek cigányozásért

Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélték Milan Mazureket, a Kotleba-féle ĽSNS szélsősé-ges képviselőjét cigányozós rádiónyilatkozata miatt – ha nem fizet, féléves, felfüggesz-tett börtönbüntetést kap.

Ötezer eurós pénzbüntetésre ítélték Milan Mazureket, a Kotleba-féle ĽSNS szélsősé-ges képviselőjét cigányozós rádiónyilatkozata miatt – ha nem fizet, féléves, felfüggesz-tett börtönbüntetést kap. Viszonylag olcsón megúszta, a bíró akár ötéves börtönt is kiszabhatott volna rá.

Kotleba szabadszájú képviselőjének a Besztercebányai Járásbíróságon kellett felelnie azért, mert a zsolnai Frontinus rádióban, még 2016-ban agresszívan romaellenes kijelentéseket tett – mindezt úgy, hogy a parlament emberjogi bizottságának tagja. A rendőrség vádemelési javaslatot tett ellene faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, illetve meggyőződés miatti gyalázkodás és gyűlöletkeltés ügyében, a speciális ügyész pedig vádat emelt ellene. A Specializált Büntetőbíróság büntetőparanccsal ötezer eurós pénzbüntetésre ítélte, de az ügyész és Mazurek is fellebbezett, így került az ügy a besztercebányai bíróságra.

Politikai per

A Besztercebányai Járásbíróság épülete előtt már a per kezdetekor tüntettek a szélsőséges ĽSNS szimpatizánsai és a párt tagjai, és nem volt ez másképp az ítélethirdetéskor sem. A helyszínen már egy órával az ítélethirdetés előtt egy furgonból, hangosbeszélővel hirdették, hogy Mazurek ellen „politikai per” folyik, és visszatértek az ötvenes évek – írja a Denník N napilap.

Zsidózott és sorosozott

Mazurek a per során sem vett vissza: a februári tárgyaláson például elfogultsággal vádolta Max Steuert, a Comenius Egyetem politológusát, aki szélsőségesség-szakértőként vett részt a perben. A képviselő ugyanis kérdőre vonta Steuert, és megkérdezte, tagja-e valamilyen kisebbségnek vagy felekezetnek, majd nekiszegezte a kérdést, vannak-e zsidó felmenői, akik a holokauszt, vagy rasszista erőszak áldozataivá váltak. „Úgy gondolom, hogy a szakértő zsidó, és szakértői véleményét elfogultan dolgozta ki” – jelentette ki. „Bizonyítékként” azt is hozzátette, hogy Steuer a budapesti CEU-n tanult, amelyet Soros György amerikai milliárdos finanszíroz.

Az ítélethirdetés előtt a speciális ügyész záróbeszédében felhívta a figyelmet erre a momentumra, mondván, a rasszista álláspont olyan mélyen gyökerezik a gondolataiban, hogy ennek szabad folyást enged a rádióban és a bíróság előtt is. Mazurek védői szerint ugyanakkor arra hivatkoztak, hogy a képviselő elleni bizonyítékok hamisak, és megkérdőjelezték az igazságügyi szakértő hitelességét is.

Kotleba: eljövünk értetek

Mazureket végül bűnösnek találta a bíróság, ám a képviselő és az ügyész is fellebbezett. A szélsőséges honatya az ítélethirdetés után csatlakozott a tüntetőkhöz, és azt mondta, kirakatper folyt ellene. „Jól jegyezzék meg ezeket a neveket – sorolta fel szimpatizánsainak az őt elítélő bíró, az ügyész és az igazságügyi szakértő nevét. – Egyszer visszatér az igazság, és ezek az emberek ülnek majd a vádlottak padján.” Marian Kotleba is hasonló szellemben beszélt és fenyegetőzött, náci igazságszolgáltatásról beszélt, mondván, Izrael úgy intézte el a náci bűnösöket, hogy amikor kellett, elmentek értük.

A per a Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat. Amennyiben Mazureket jogerősen elítélik, elveszti képviselői mandátumát. (Denník N, fm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?