Mi vagyunk a legszabadabbak

Pozsony |

<p>Szlovákia, Luxemburggal holtversenyben, a 16. helyen áll a gazdasági szabadságot tekintve, a tízpontos skálán 7,60 pontot szereztünk – áll a Fraser Institute friss jelentésében. A dolog szépséghibája, hogy a rangsor a 2008-as adatokon alapul.</p>

Régiónkban megelőzzük a 28. helyen tanyázó Magyarországot (7,44 pont), a 46. Csehországot (7,19 pont) és a 69. Lengyelországot (6,60 pont) is. A jelentés szerint 1980 óta nem fordult elő, hogy a gazdasági szabadság általános szintje csökkent volna, de ez 2008-ban megtörtént: 2007-ben még az átlag 6,74 volt, ám egy évvel később már csak 6,67. A felmérésben érintett országok 71,5%-ánál visszaesett a gazdasági szabadság szintje. A fokozatos növekedést a pénzügyi válság törte meg, mert számos ország döntött a hitelexpanzió és szabályozás mellett, rontva a gazdasági szabadságot és megakadályozva a későbbi növekedést. A listát Hongkong vezeti (9,05 pont), nyomában Szingapúr és Új-Zéland, majd első európai államként Svájc következik, megelőzve Chilét, az Egyesült Államokat, Kanadát és Ausztráliát. és a 10. helyen Nagy-Britanniát. A listát Zimbabwe, Mianmar, Angola és Venezuela zárják. A gazdasági szabadságot a kanadai intézet öt területen méri: a kormányzat mérete, a jogi berendezkedés és a magántulajdon védelme, a belső kereskedelem szabadsága, a hitel- és munkaerőpiac, az üzleti élet szabályozása. (SITA, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?