Figyelik a német táborokat

Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) több veszélyes csoportot azonosí-tott a menedékkérők között, ezek közül az észak-afrikai utcagyerekeket és a grúz bűnözőket nevezte meg.A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a menedékkérők legnagyo

Németországban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) több veszélyes csoportot azonosí-tott a menedékkérők között, ezek közül az észak-afrikai utcagyerekeket és a grúz bűnözőket nevezte meg.

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv tapasztalatai szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szírek és irakiak nem adnak sok munkát a rendőröknek, kriminológiai szempontból egyáltalán nem „feltűnőek”.

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy bizonyos, valószínűleg szervezett struktúrák megpróbálják kihasználni a menekülttémát, hogy jobban megszervezhessék bűnözői tevékenységüket – mondta Holger Münch, a BKA elnöke. Példaként említette, hogy az utóbbi hat évben megötszöröződött a grúz állampolgárságúak által benyújtott menedékjogi kérelmek száma, annak ellenére, hogy az elfogadott kérelmek aránya a nullához közelít. A kérelmezők arra használják a menekültügyi rendszert, hogy tartózkodási jogot szerezzenek, és kérelmük elbírálásáig bűncselekményeket kövessenek el. A BKA már 6 ezernél is több grúz bűnelkövetőt azonosított, és arra törekszik, hogy szétzúzza hálózataikat.

„Az ilyen hatások erősen befolyásolják a menekültek lakosság általi elfogadottságát. Ezért a különösen feltűnő csoportokra kell összpontosítani, fel kell tárni az ilyen szerveződéseket és harcolni ellenük” – mondta Holger Münch.

Afrikai utcagyerekek

Hasonlóan feltűnő csoport az észak-afrikai térségből (Marokkó, Lí-bia, Tunézia, Nyugat-Szahara, Mauritánia) származó, felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúaké. Köztük sok az utcagyerek, akik megtanulták, hogy napról napra valahogy fenntartsák magukat, akár bűnözéssel is – mondta a BKA elnöke. Hangsúlyozta: „ők nagyon erősen foglalkoztatják főleg a tartományi rendőröket”.

Az esetleges iszlamista terrorveszélyről Holger Münch azt mondta, hogy a BKA komolyan veszi azt az aggodalmat, hogy az Iszlám Állam vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menedékkérők között, és minden erre utaló jelet alaposan kivizsgálnak. Jelenleg nagyjából 70 különböző irányban folyik nyomozás az Iszlám Állammal kapcsolatban, de eddig nem tártak fel olyan tényt, amely alátámasztaná az aggodalmakat. A BKA mindennek utánajár, de abból indul ki, hogy a terroristahálózatoknak nem szükséges rákapcsolódniuk a menekülthullámra, ha Németországban akarnak merényletet elkövetni.

A bűnügyi hivatal nagy aggodalommal és fokozott éberséggel figyeli a legerősebb németországi szélsőséges iszlamista irányzat, a szalafizmus híveit, mert igyekeznek követőket toborozni a menedékkérők között. Elsőre ugyan riasztó hatást váltanak ki a szíriai és iraki menedékkérők körében, hiszen ők éppen az ilyen emberek elől menekültek el, a szalafisták közeledési próbálkozásai így nem találnak viszonzásra. Ugyanakkor a menedékkérők között nagyon sok a fiatal férfi, és szintén sok a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú, ami kockázati potenciált jelent – fejtette ki Holger Münch.

Erőszak a táborokban

A menedékkérőket befogadó állomásokon megmutatkozó agresszióról, tömegverekedésekről, etnikai alapon szerveződő csoportok közötti összecsapásokról szólva kifejtette, az ott dolgozó rendőrök tapasztalatai alapján nem lenne megoldás a nemzetiség szerinti elkülönítés, mert a probléma gyökere a tömegszállások zsúfoltsága. A kisebb befogadóállomásokon szinte egyáltalán nincsenek incidensek. Ezért inkább a menekültügyi eljárások felgyorsítására és a menedékkérők decentralizált elhelyezésére érdemes törekedni.

A nők elleni támadásokról, nemi erőszakról szóló hírekkel kapcsolatban elmondta, ezen a területen még nem végeztek az elemzésekkel, de úgy tűnik, hogy nincs szó „rendszerszerű jelenségről”, csak egyes területeken, főleg Hessen tartományban fordulnak elő ilyen esetek. A hesseni Giessenben működő befogadóállomáson sajtóhírek szerint megerőszakoltak 15 nőt és gyereket, a hesseni hatóságok eddig négy esetet regisztráltak, és egy feltételezett elkövető ellen indítottak eljárást.

Izmosodó szélsőjobb

A menekültválság további kriminológiai vetületét alkotják a menedékkérők sérelmére elkövetett bűncselekmények, befogadóállomások elleni támadások. Idén eddig 500 ilyen bűncselekményt jegyeztek fel. Ezekkel kapcsolatban egyelőre nincsenek nagyobb, több tartományra kiterjedő hálózatokra utaló jelek. Ugyanakkor a menekültválság komoly radikalizálódási potenciált jelent, mert a német szélsőjobboldali szerveződések a nézeteik terjesztésére használhatják fel a krízist, és fölerősödhet a szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali szubkultúra erőszakra hajlamos rétegeinek konfliktusa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?