Az új orosz szupertank már az amerikaiakkal is felveszi a versenyt

MTI-ELEMZÉSA moszkvai díszszemlén bemutatott Armata típusú orosz T-14-es harckocsi gyorsabb, mint amerikai vetélytársa, és ágyúja nagyobb kaliberű ágyúval rendelkezik, mint az Abrams páncélosé – írta az Army Times című katonai lap.

MTI-ELEMZÉS

A moszkvai díszszemlén bemutatott Armata típusú orosz T-14-es harckocsi gyorsabb, mint amerikai vetélytársa, és ágyúja nagyobb kaliberű ágyúval rendelkezik, mint az Abrams páncélosé – írta az Army Times című katonai lap. Elemzők szerint ez az első orosz tank, amely képes felvenni a versenyt a legkorszerűbb nyugati modellekkel. 48 tonnát nyom és több mint 80 kilométeres óránkénti sebességet képes elérni. Az amerikai Abrams „csak” 65 kilométerest.

Az Aramata 125 milliméteres lövege percenként tizenkét lövésre képes, az ágyúval 8 kilométeres hatótávolságú rakéták is indíthatók. A páncélost 360 fokos látószögű kamerákkal, hőérzékelőkkel és az Afganit nevű aktív védelmi rendszerrel is felszerelték, amely radar segítségével azonosítja, majd rakétával megsemmisíti a célpontokat. A lövegtorony automatikus célzóberendezéssel van felszerelve és távvezérléssel is működtethető, tehát nem ül benne a tüzér.

Az Egyesült Államok hadseregének egyik elemzőközpontja szerint a T–14-es alváza a jelenleginél 15 tonnával nehezebb szerkezetet is elbír. Ez lehetővé teszi, hogy az Armatát 152 milliméteres önjáró tarackká alakítsák át, építhetnek azonban hidak vagy aknák telepítésére, esetleg teher- vagy személyszállításra alkalmas típusokat is.

Az orosz kormány egyik szócsöve, az RT televízió szerint az új tankban többrétegű páncélzattal van védve a vezető, a tüzér és a parancsnok páncélkapszulája, amelyet elkülönítettek a lőszertártól, s ezáltal biztonságosabb és tágasabb. A korábbi orosz és szovjet harckocsikkal ellentétben most a személyzet biztonságát is figyelembe vették. A T–14-es továbbfejlesztésével egy teljesen robotikus harckocsijuk lesz az oroszoknak.

A The Telegraph az orosz haderőfejlesztést elemezve kiemelte: tizenöt évvel Putyin hatalomra kerülése után az orosz hadsereg erősebb, korszerűbb és jobban felszerelt, mint a hidegháború óta bármikor. Az orosz fegyveres erők létszáma 766 ezer, Oroszországnak minden más országnál több harckocsija van, légiereje a harmadik a világon. A fejlesztések ellenére azonban még mindig sok az elavult szovjet felszerelés, ezért Oroszország katonai erejét tekintve továbbra is messze elmarad az Egyesült Államoktól, technológiája pedig több nyugati országétól.

Kérdés, hogy meddig tartható fenn a haderőfejlesztési program, az orosz gazdaság ugyanis rendkívül nehéz helyzetbe került az olajárzuhanás, a nemzetközi szankciók és a magas infláció miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?