Mikor fontos a polgár?

KOCUR LÁSZLÓFebruár 1-jén, vasárnap lépett hatályba az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében, egyedi elbírálás alapján visszakaphatják szlovák állampolgárságukat azok, akik korábban azért vesztették el, mert más állam állampolgárságát vették fel.

KOCUR LÁSZLÓ

Február 1-jén, vasárnap lépett hatályba az a miniszteri rendelet, amelynek értelmében, egyedi elbírálás alapján visszakaphatják szlovák állampolgárságukat azok, akik korábban azért vesztették el, mert más állam állampolgárságát vették fel. A szlovákiai jogi környezetben bevett gyakorlat, hogy a törvények alól, indokolt esetben a végrehajtó szerv kivételt adhat. Hétvégente az utakon kamionstop van, de például éppen az elmúlt hétvégén a pénteki hóhelyzet miatt engedélyezték a kamionoknak a célállomásig közlekedést. Van ilyen. A törvényhozásnál alacsonyabb szerv általi kivételadás lehetősége nem rossz, különben – a fenti példánál maradva – minden hóvihar esetén parlamenti ülést kellene összehívni, hogy szegény kamionosok ne fagyjanak meg az utak mentén várakozva. A kivétel által annak alanya kivételes pozícióra tesz szert, kivétetik a törvény hatálya alól. Ha azonban a kivételt általánossá tesszük, értelmét veszti, mivel megszűnik kivételes volta. Éppen ez történik a Robert Kaliňák belügyminiszter hozta kivételes miniszteri rendelet által.

2010-ben, Robert Fico első kormányának végnapjaiban, a magyar egyszerűsített honosításra reagálva terjesztette be drákói szigorú törvényét, mely azonnal a szlovák állampolgárság elvesztésével sújtotta a más állam állampolgárságát felvevőket, napjainkig mintegy 970 személyt. A sebtében megalkotott törvény a fürdővízzel kiöntött gyerek tipikus esete, ugyanis nem elsősorban azokat érintette, akik ellen meghozták. Kaliňák rendelete eleve nem számol az egyszerűsített honosítás keretében elvesztett szlovák állampolgárság visszaadásával, azt ugyanis a rendelet külföldi lakhelyhez köti. A szabályozásnak van egy olyan kitétele is, hogy a külföldi lakhely mellett a kérelmezőnek szlovákiai tartózkodási engedéllyel kell rendelkezni. Gondoljuk át, mennyire életszerű ez a helyzet...

Az állampolgársági törvény alól már eddig is adható volt kivétel, ha azt az ország érdeke úgy kívánta. Általában sportolók esetében szoktak ehhez folyamodni. A belügyminiszteri rendelet a kivételadási folyamatnak ezt a részét is meghagyja. Tehát a szlovák állampolgárság akkor szerezhető vissza, ha az illetőnek van külföldi lakhelye, szlovák tartózkodási engedélye, és még e haza érdekei is úgy kívánják.

A kérelmeket a járási hivatalok, mint alacsonyabb szintű államigazgatási szervek fogják elbírálni. Valószínűleg az állam számára való hasznosság értelmezéséhez nagyon liberálisan kell viszonyulniuk. Mert azt, hogy egy Anasztazia Kuzmina honosítását megkívánja-e az állam érdeke, relatíve könnyű eldönteni. De annak a helyében nem szívesen lennék, akinek azt fog kelleni eldönteni, hogy egy karosszérialakatos, egy nyugdíjas vagy egy Linux-rendszergazda visszahonosítása államérdek-e. Mert a 970 állampolgárságát vesztett bizonyára nem mind élsportoló vagy Nobel-díj várományos tudós elme. Persze, az is lehet, hogy a hivatalok nem fogják ilyen mélységeiben vizsgálni a társadalmi hasznosságot, megelégszenek azzal is, ha a kérelmező nem magyar.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?