Ellenőrizzék a visszapillantó tükrök beállítását

<p>Nap mint nap történnek közúti balesetek azért, mert a sofőrnek nincs megfelelő kilátása az autóból. A sofőrök többsége ugyanis úgy állítja be a visszapillantó tükröket, hogy azokban saját autójának oldalát lássa.</p>

A biztonságos vezetéshez viszont az kell, hogy a tükör inkább oldalra legyen kifordítva, hogy a sofőr csak akkor lássa benne az autót, ha oldalra hajol.

Tolatásnál, amikor kifejezetten szükséges, hogy lássák az autó oldalát, nem árt ha jobban a tükör felé hajolnak. Autópályán és gyorsforgalmi úton viszont fontos kiküszöbölni az úgynevezett holtteret, a beláthatatlan zónát azzal, hogy inkább oldalra, mintsem az autó irányába fordítják a tükröt.
A beláthatatlan zóna kiküszöbölésére használt holttér-tükrök csak részben oldják meg a problémát, ezeknél is elkerülhetetlen a tükör helyes beállítása. A holttér egyre népszerűbb elektronikus figyelése és kiküszöbölése nincs minden autóban, s ráadásul erre sem lehet mindig hagyatkozni – elkerülhetetlen, hogy a sofőr figyelje, mi történik körülötte az úttesten. Előre figyelmeztetnek Miután az Amerikai Egyesült Államokban (USA) egy súlyos baleset résztvevője azt állította, hogy a sávból való kitérés során úgy látta, a visszapillantó tükörben felbukkanó kamion távolabb van, mint valójában volt, néhány gyártó az amerikai piacon forgalmazott autók tükreire a „vigyázz, közelebb lehet mint gondolnád” feliratot kezdte ragasztani. Ezért nem ártana, ha a sávból való kitérés előtt többször is leellenőriznék a tükörben, van-e a szomszédos sávban autó, s ha igen, milyen messze van. Ha a közlekedésbiztonsági helyzet megengedi, akkor egy pillanatra forduljanak hátra, hogy saját szemükkel is bebizonyosodjanak a szomszédos sávban haladó gépjármű távolságáról.
Siralmas statisztika Az Európai Unióban (EU) nem létezik mérvadó statisztikai adat arról, hány gyalogos halálát okozta a rosszul beállított visszapillantó, vagy a kilátást gátló A-oszlop, viszont ez az adat minden bizonnyal nem elhanyagolható. A németországi ADAC autóklub végzett egy felmérést, mely szerint a halálos vagy súlyos sérülésekkel járó balesetek közül minden hetedik eset kereszteződésekben, kanyarodáskor következett be.

Gyakran a sofőrök figyelmetlensége miatt történik a tragédia. A baleseti ok viszont gyakran volt a zavaró A-oszlop, illetve a rosszul beállított visszapillantó tükör. Az egyre gyakoribb balesetek miatt például egy uniós rendelet tavaly a tehergépjárműveknél kötelezővé tette a holttértükör használatát.
A szabályozást az indokolta, hogy az európai statisztikai adatok szerint számos baleset következik be amiatt, hogy a nehéz tehergépjárművek vezetői vizuálisan nem észlelik a járművük közvetlen közelében tartózkodó vagy elhaladó személyek, járművek jelenlétét. Ezek a balesetek gyakran a kereszteződésekben, csomópontokban vagy körforgalmakban történő irányváltáshoz kapcsolódnak, amikor a vezetők a visszapillantó tükör holtterében lévő úthasználókat nem veszik észre.
Hasonló rendelkezést egyelőre a személyautókkal kapcsolatban nem terveznek az illetékesek, így csak bízhatunk benne, hogy a továbbiakban többen lesznek azok, akik majd jobban ügyelnek arra, hogy helyesen legyen beállítva a visszapillantó tükör.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?