Ami pénz nélkül is menne

HORBULÁK ZSOLTA reformhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Legalább is így gyökeresedett meg tájainkon.

HORBULÁK ZSOLT

A reformhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz. Legalább is így gyökeresedett meg tájainkon. Kell hozzá költségvetési pénz, uniós forrás, önkormányzati hozzájárulás és persze az érintettek időleges teherviselési hajlandósága, hogy később, az átalakítások eredményeként jobb legyen.

A hadelméletből kölcsönzött axiómának egyáltalán nem kellene örökérvényűnek lennie. A logisztika régóta tudja, hogy nagy jelentősége van a szervezésnek is. A szállítás alapvető célja, hogy az áru eljusson onnan, ahol sok van vagy nincs rá szükség, oda, ahol kevés van vagy szükség van rá. Ez vonatkozik az emberekre, az utasokra is.

Szlovákia nagy problémája a térség átlagát meghaladó munkanélküliség. Noha a munkahely valóban kevesebb mint az álláskeresők száma, a gond részben mégis logisztikai jellegű, vagyis a dolgozni vágyókat kellene eljuttatni a munkalehetőséghez. Lehet valami összefüggés a között, hogy mekkora egy régióban a munkanélküliség és milyen a helyi közösségi közlekedés fejlettsége. Például Délnyugat-Szlovákiát átszeli a Hamburg–Berlin–Prága–Pozsony–Budapest–Bukarest vasúti fővonal, ellenben Közép-Szlovákia déli részén több helyi vasúti vonalat is megszüntetnek. Abból kiindulva, hogy mivel úgyis kevesebben ingáznak, a járatokat is ritkítani kell. Az ilyen jellegű racionalizálás szószólója az INESS gazdaságkutató intézet. Számításaik alapján az adott utasszám mellett olcsóbb lenne azokat egyenesen taxival szállítani. Nos, az azonnali költséghatékonyság szempontjából a felvetés helyes, ellenben ha a potenciális munkavállaló kalkulálni kezd, hogy mennyire éri meg neki szociális támogatások helyett inkább munkába járni, bizton számba veszi azt is, hogy mennyire kényelmesen tud oda eljutni, milyen a menetrend. A leírtak nemcsak Gömörre vonatkoznak, hanem érvényesek a Duna mellékre is. Másfél éve a helyi lakosság körében aláírásgyűjtés kezdődött, hogy ne szüntessék meg a hajnali Párkány–Pozsony gyorsvonatot. Ugyan nem szüntették meg, csak „megreformálták”, Párkány és Érsekújvár között személlyé alakították át, megnövelve a menetidőt. Való igaz, ez a falusiakat segíti. Az viszont tény, hogy a csatlakozást „megtörték”, Érsekújvárban 20–40 perces várakozást iktattak be. Ez a tendencia a múlt decemberi menetrend életbe lépése óta még jobban érvényesült.

A reformnak tehát vannak ingyenes változatai is. A közösségi közlekedés esetében például egy jó menetrend.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?