Kínának kellenek az ujgurok

<p>Pozsony/Peking. Hivatalos közleményben bírálta tegnap Kína külügyminisztériuma az Amerikai Egyesült Államokat (USA) azért, mert a kubai Guantánamo katonai bázison fogva tartott három ujgur nemzetiségű férfit Szlovákiába küldi. Peking ugyanakkor felszólította Szlovákiát, ne fogadja be a férfiakat, ugyanis terroristák, s nagy biztonsági kockázatot jelentenek.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A szlovák belügy tájékoztatása szerint a Pentagon bizonyítani tudja, hogy a három férfi nem követett el terrortámadást, és nem is működött együtt terrorszervezetekkel. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Kang Cschin viszont ezt cáfolni próbálja. „Nemcsak Kína, de az őket befogadó ország számára is nagy veszélyt jelentenek. Bízunk benne, hogy nem kapnak Szlovákiától menedékjogot és mielőbb Kínába deportálják őket” – nyilatkozta a szóvivő.

Guantánamóban összesen 22 ujgurt tartottak fogva, az utolsó hármat fogadta be Szlovákia. Lapértesülések szerint már néhány hete az országban vannak, ám tartózkodásukról bővebb információkat biztonsági okokból nem tesznek közzé a hatóságok. Eredetileg azért tartóztatták le őket, mert felmerült, tálib terroristákkal álltak kapcsolatban, ám a Pentagon szerint ezt nem sikerült igazolni. Az USA nem küldhette őket Kínába, mert ott kínzás, bűnvádi eljárás és halálbüntetés fenyegette őket, s ugyanezekből az okokból Szlovákia sem adhatja ki őket. A NATO tagállamok közül csak Szlovákiával sikerült megegyezni a férfiak befogadásáról. Az USA hivatalos közleményben mondott köszönetet Szlovákiának ezért „a humanitárius gesztusért és azért, hogy az ország segített a Guantánamo börtön mielőbbi bezárásában”. A kubai börtönben jelenleg már csak 155 rab van.

A szlovák belügyminisztérium nem tartja veszélyesnek a három ujgurt, ezért nem is fogja őket kiadni Kínának. Nem ez az első eset, hogy a Guantánamóban fogva tartott személyeket fogadtunk be, 2010-ben menedékjogot kapott az országban egy egyiptomi, egy azerbajdzsáni és egy tuniszi férfi. A külügyminisztérium szerint a kínai kérés megtagadása nem rontja majd a szlovák–kínai kapcsolatokat. „Az együttműködésünk sokkal szélesebb alapokon nyugszik” – magyarázta álláspontját a szaktárca. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?