Nem enyhülnek a bírságok az Adriánál

ÖSSZEFOGLALÓPozsony/Zágráb. A Horvátországba utazó turisták számára július 1-je után sem változnak a szállásbejelentéssel vagy a vadkempingezéssel kapcsolatos szigorú szabályok.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony/Zágráb. A Horvátországba utazó turisták számára július 1-je után sem változnak a szállásbejelentéssel vagy a vadkempingezéssel kapcsolatos szigorú szabályok. Ha nem fizető szálláshelyen tölti valaki az idejét, a külföldi állampolgárnak megérkezése után be kell jelentenie tartózkodási helyét az illetékes rendőrkapitányságon. Ennek elmulasztása esetén már egy-két napos késés miatt is 300-tól 3000 kuna összegig (40 eurótól 102 euróig) terjedő szabálysértési büntetést szabnak ki a hatóságok.

Változatlanul tilos a vadkempingezés, tehát sem az út szélén, parkoló autóban vagy lakókocsiban nem lehet éjszakázni, ilyen esetben minimum 500 kuna (67 euró) büntetésre kell számítani. Csak olyan háziállatokat (kutya, macska) lehet bevinni az országba, amelyek mikrochippel vannak ellátva, ugyanakkor beutazásra szóló védőoltás és állatútlevél (pet passport) is szükséges. Állami támogatás révén a frekventált turisztikai területeken, összesen csaknem 270 helyszínen ingyenes internetelérést építettek ki Horvátországban az idei turisztikai szezon kezdetére. Elsősorban városközpontokban, pályaudvarokon, strandokon, sétálóutcákban biztosítanak ingyenes és gyors wifi-kapcsolatot a vendégeknek.

Szlovákiaitól némileg eltérnek egyes közlekedési szabályok, ezekre érdemes odafigyelni. Kerékpározásnál például 16 év alatt kötelező a bukósisak. Az autókban ötéves korig kötelező a gyermekülés, 12 évnél fiatalabb pedig nem ülhet az első ülésen. A járművezetőknek minimális alkoholfogyasztás megengedett, de baleset okozásakor súlyosbító tényezőnek számít az enyhe ittasság is. Radardetektort még kikapcsolva sem szabad tartani az autóban, ezért már a határátkelőkön is szabálysértési bírságot szabhatnak ki. (dem, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?