Federič villámgyorsan leváltotta az Ifjú Szivek igazgatóját

<p>Pozsony. A. Nagy László, a három héttel ezelőtt lemondott kisebbségi kormánybiztos még el sem hagyta hivatalát, tegnap volt az utolsó munkanapja, Igor Federič máris hozzálátott a személycserékhez.</p>

VERES ISTVÁN

A kormányhivatal vezérigazgatója tegnapelőtt a kormánybiztos három osztályvezetőjének mondott fel, a kormányhivatal (nem a kisebbségi kormánybiztos hivatala) felügyelete alá tartozó Ifjú Szivek táncszínház igazgatóját, Hégli Dusant pedig tegnap reggel indoklás nélkül leváltották.

Hégli menesztése szakmai szempontból teljesen érthetetlen, szögezi le Bugár Béla. A Híd elnöke emlékeztet a több hónapos ellenőrzésre, amelyet a kormányhivatal az év első felében az Ifjú Szivekben tartott. „Még az irodákat is lemérték, hogy ülnek-e a négyzetméterek” – magyarázta lapunk kérdésére. Mivel állítóag csak elenyésző formai hiányosságokra bukkantak, megdicsérték az igazgatót, és új munkaszerződéssel megerősítették posztján. „Ezután egy hónappal leváltani? Ez csak Federič bosszúja lehet” – vélekedik Bugár. Mint mondta, néhány hónapja már le akarták váltani Héglit az ellenőrzés részleteire hivatkozva. „Mi azt kérdeztük, milyen alapon? Ficóval is beszéltem erről, és akkor még sikerült leállítani őket” – fejtette ki a Híd elnöke.

Hónapokkal ezelőtt olyan hírek is terjedtek, hogy Smerhez közeli személyeknek terveik lennének az Ifjú Szivek belvárosi székházával. Ez egyébként nem lenne új probléma, az elmúlt másfél évtizedben már többen szemet vetettek az épületre, s próbálták politikai vonalon megszerezni. A kormányhivatal hétfőre ígérte álláspontját a leváltásokkal kapcsolatban.

Bár Hégli művészeti vezetőként a színháznál marad, az Ifjú Szivek helyzete jelenleg meglehetősen bizonytalan, mondta a leváltott igazgató. „Amikor az igazgatói posztot elvállaltam, az volt a kikötésem, hogy művészeti vezető is akarok maradni, viszont ha hétfőn ideküldenek egy új igazgatót, ő bárkit elbocsáthat” – figyelmeztet Hégli, hozzátéve, hogy valakit nyilván meg fognak bízni a táncszínház vezetésével, aztán kiírnak egy pályázatot.

Héglit 2007-ben az első Fico-kormány idején már egyszer elküldték az Ifjú Szivektől, miután – politikai vonalon – Papp Sándort nevezték ki igazgatónak. Akkor viszont még a kulturális minisztérium felügyelete alá tartozott a profi néptáncegyüttes, és miután a táncosok bojkottálták a fellépéseket, Papp nyolc hónap elteltével távozott a társulat éléről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?