Nagyon nagy eperkalandok a kiskertben

CSANDA GÁBORIgen sokféle epret kóstolok mostanában, s még a szerintem legfinomabb, a picike erdei hátravan, merthogy épp az nincsen, azt nem sikerült még sehogy a kertbe csenni.

CSANDA GÁBOR

Igen sokféle epret kóstolok mostanában, s még a szerintem legfinomabb, a picike erdei hátravan, merthogy épp az nincsen, azt nem sikerült még sehogy a kertbe csenni. Igaz, talán épp ettől a legfinomabb, hogy csak az emlékezet élteti, s meglehet, nem is az epret, hanem az általa felidéződő gyermekkort.

És most mérhető össze az igazi eper a nála az üzletekben hetekkel korábban feltűnővel; akinek van ilyen tapasztalata, tudhatja, az üzletinek emehhez az igazihoz semmi köze. Az üzleti például nem érik be, zöld marad a csutkája alatt, s inkább pudvásan kiaszik, mint hogy megromoljon.

A legjobb itt is a magunk szedte, sőt, a szedés pillanatában ehető. Ilyenkor jó arra gondolni, hogy nem permeteztünk az epernek még a környéke táján se, s ilyenkor jön jól, ha a sorok meg a tövek közét bárminő szecskázott növényi rész, de leginkább szalma fedi.

Mindenesetre van folyton és egyszer termő, apróbbakkal bőven megszórt és nagyobbakkal ritkábban hívogató tő; van rózsaszín, hamar tottyadó és magába omló, de nagyon illatos, meg illat nélküli bordó és vérvörös, sűrűn pettyegetett és száráról könnyen leváló, nem nyomódó...

Az epertövekről most velünk együtt gondoskodik a bőséges eső: az ugyanúgy erősíti őket, mint mi a folyamatos szedéssel. Amelyik szem persze romlásnak indult, azt nem esszük meg, de ott se hagyjuk, hanem eltakarítjuk, mert csak fertőzné az állományt.

Az epret is úgy (aszerint) szaporítjuk, mint az egynyári virágokat, amelyek közt válogatva fogunk magot, csak a legszebből, a nekünk tetszőből. Itt is csak annak az indáját hagyjuk legyökerezni, amelyik formára, ízre és minden egyéb jegyét tekintve kedvünkre való, az utódlásra nem érdemeseket hagyjuk kiöregedni.

Amit nem eszünk meg frissen, abból lekvár készül. Az eperlekvár egyik érdekessége, hogy az is frissen a legfinomabb. A másik, hogy főzhetjük folyósabbra (ha úgy szeretjük, vagy ha kenni fogjuk, kenyérre, piskótatésztára) és sűrűbbre – a sűrűséget nem a cukor mennyisége, hanem a főzés-kavargatás-rotyogtatás időtartama adja. Egy a spájz mélyéről előkotort tizen-valahány éves eperlekvár szomorúbb téli estéken fölér egy hosszabb Krúdy-novella hatásával. Persze, ismerek elkötelezett (de engedékeny) sárgabaracklekvár-híveket, hogy a harcias szilvalekvárpártiakat ne is említsem, de az ő szezonjuk még hátrább van, várják ki az idejét türelemmel. Amúgy meg, a lekvárevők valahol mind rokonságban vagy komaságban állnak egymással. A fakanál tartja össze őket, meg a cukorszint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?