Langyos bocsánatkérés

<p>Ankara. Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban tegnap éjszaka is. A közalkalmazottak sztrájkkal támogatják a tüntetőket. A Gezi park átépítésével kezdődött kormányellenes demonstrációk az ötödik napjukba léptek.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Tegnap már a kora reggeli órákban is voltak tüntetők Ankara utcáin. Eközben bejelentették, a közalkalmazottak iskolákat, egyetemeket, kormányzati irodákat is érintő kétnapos sztrájkkal támogatják a kormányellenes megmozdulásokat. A 240 ezer dolgozót képviselő Kesk baloldali szakszervezeti szövetség azzal vádolja a kormányt, hogy „állami terrort” alkalmaz a békés tüntetők ellen, és aláássa a demokráciát.

A kétnapos sztrájkfelhívást azután sem vonták vissza, hogy Bülent Arinc miniszterelnök-helyettes bocsánatot kért a megsebesült tüntetők egy részétől. Hangsúlyozta: a bocsánatkérés nem vonatkozik azokra, akik tüntetés közben kárt tettek a környezetükben, és korlátozták mások szabadságát. Talán beismerésnek szánta, amikor azt mondta, a helyzet azért durvult el, „mert a rendőrök könnygázt vetettek be a kezdetben legitim követelésekkel érkező emberekkel szemben”.

Arinc az Abdullah Gül elnökkel folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, hogy a kormány minden állampolgár életmódját tiszteletben tartja. Jogosnak és igazságosnak nevezte az első, környezetvédelmi jellegű tüntetéseket, amelyek később politikai színezetet öltöttek. Felszólította a tüntetőket, a szakszervezeteket és az ellenzéki politikai pártokat, hogy azonnal hagyjanak fel a tiltakozással.

Eközben a demonstrálók tegnap is a Recep Tayyip Erdogan kormányfő vezette Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) iszlamizáló törekvései, valamint a miniszterelnök – enyhén szólva – tekintélyelvű vezetési stílusa ellen emeltek szót.

A török orvosi szövetség (TTB) tegnapi közleménye szerint több mint 2300-an sebesültek meg az összecsapásokban, hétfőn pedig két tüntető életét vesztette. A rendőrség tegnapra virradóra is könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy feloszlasson több összeverődött csoportot.

Ankarában a Kavaklidere lakónegyedben a rendőrség – a CNN-Türk televízió jelentése szerint – még gumilövedékeket is kilőtt, itt a tüntetők kövekkel dobálták a hatóság embereit. Isztambulban éjszaka az európai oldalon található Gümüssuyu negyedben dobtak könnygázgránátokat a tüntetők közé, miután azok barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

Miközben Isztambulban és Ankarában nem csillapodik a népharag, Erdogan észak-afrikai körútra ment, tegnap Marokkóban tárgyalt, ahonnan Algériába és Tunéziába utazik tovább.

A török média szerint tegnap délelőttől több százezren csatlakozhattak a sztrájkfelhíváshoz. (MTI, TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?