Prága túl van a nehezén, Budapest készülődik

ÖSSZEFOGLALÓPrága/Budapest. Prágában tegnap reggel tetőzött a Moldva, vízügyi szakértők szerint a cseh főváros már túl van a nehezén. Csehország még távolról sem.

ÖSSZEFOGLALÓ

Prága/Budapest. Prágában tegnap reggel tetőzött a Moldva, vízügyi szakértők szerint a cseh főváros már túl van a nehezén. Csehország még távolról sem. Az áradás északi irányban megy, most Ústí nad Labemben és régiójában a legkritikusabb a helyzet.

Ústí nad Labem nagy részét elöntötte az Elba – a Moldva még kb. 40 km-rel délebbre, Mělníknél torkoll a folyóba –, a város gyakorlatilag ketté lett vágva. A két rész között minimális az összeköttetés, tegnapi hírek szerint az élelmiszerellátás közben majdnem tömegverekedés tört ki az észak-csehországi városban.

Prágában a kedd reggeli csúcson másodpercenként 3200 köbméternyi víz folyt át, ez huszonkétszerese a normál mennyiségnek. Ám jóval kevesebb, mint a 2002-es nagy cseh árvíz idején: akkor a Moldva 5300 köbméternyi vizet „szállított” keresztül a fővároson. A károk így is tetemesek lesznek, a Nečas-kormány tegnap 4 milliárd cseh koronát szabadított fel az árvízkárok enyhítésére. Prágában továbbra is részlegesen le van zárva a metró.

Az árvíznek meg nem erősített hírek szerint eddig nyolc áldozata van, tegnap estig több mint 10 ezer embert evakuáltak az egész országban. A károk enyhítéséből jóval kisebb részt vállalnak majd a biztosítók, mint 11 éve. Az ok: az elmúlt években a biztosítótársaságok már az árvíztérképek alapján kötötték a szerződéseket, s azokra az ingatlanokra, amelyek a veszélyeztetett területeken állnak – s amelyeket többek között 2002-ben is elárasztott a Moldva és az Elba –, nem lehetett biztosítást kötni.

Németország déli részén – a Duna vízgyűjtő területén – enyhült a helyzet, Passauban hétfőn éjjel 12,88 m-en, 500 éves csúcson tetőzött a Duna. Az ország északkeleti része – itt az Elba duzzad – viszont most készül az árhullámra, Drezda pár nap múlva víz alá kerülhet.

Magyarország a hétvégére és a jövő hétfőre várja az áradást. Tegnap déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. Vízügyi szakemberek szerint elhúzódó védekezésre kell berendezkednie az országnak, s nem zárható ki, hogy történelmi vízállásra kell készülni. Budapestet a hétvégén fogja elérni az áradás. A magyar kormányfő szerint reális esély van arra, hogy „megtartsuk a vizet a medrében”, ennek érdekében folynak a gátmagasítási munkálatok. (MSz, SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?