Diktátornak tartják a tüntetők Erdogan kormányfőt

<p>Ankara. Könnygázzal és vízágyúkkal lépett fel a rendőrség Törökországban a kormány ellen tüntetőkkel szemben, de a több napja kezdődött tiltakozó akciók tegnap is folytatódtak.</p>

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

Török médiabeszámolók szerint Isztambul Besiktas városnegyedben is bevetette a hatóság vasárnap este a tömegoszlató eszközöket, miután a tüntetők a kormányzati irodákat próbálták megközelíteni. Többen komolyabb sérülést szenvedtek a könnygáztól. A központi Taksim téren békés volt a tüntetés.

Ankarában a rendőrök kiszorították a tüntetőket a központból, de a tiltakozók Kavaklidere lakónegyednél megálltak, és onnan a könnygázzal is dacolva nem hátráltak tovább. Izmirben szintén vízágyúkhoz folyamodott a hatóság.

Muammer Güler belügyminiszter közlése szerint 67 városban összesen több mint 200 tüntetés volt az elmúlt napokban.

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogvédőszervezet a több napja zajló tüntetésekkel kapcsolatban két halottról tett említést. A beszámolók a sebesültek számát ezernél többre, az őrizetbe vettekét ezer körülire teszik. A történtek miatt külföldről önmérsékletre szólították fel az érintetteket, és többen aránytalannak ítélték a rendőrség beavatkozását. Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője visszafogottságra szólította fel a feleket, és párbeszédet sürgetett a békés megoldás érdekében. Laura Lucas, a Fehér Ház szóvivője a nyugalom helyreállítására szólított, a rendfenntartó erőket pedig kiemelten visszafogottságra kérte.

Több külföldi helyszínen – így Németországban és más országokban – szolidaritási tüntetéseket tartottak a török tiltakozókkal, akik tekintélyuralmi törekvésekkel és a török társadalom „iszlamizálásával” vádolják a 2002 óta hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt. Ő maga visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint diktátorként irányítaná az országot. Tegnap nyugalomra intette a lakosságot.

„Nyugodjanak meg, úrrá leszünk mindezen (a nyugtalanságon)” – mondta a török kormányfő újságíróknak az isztambuli repülőtéren, mielőtt elindult Marokkóba hivatalos látogatásra. A tüntetéseket „szélsőséges elemek” szervezték – jelentette ki.

„Mindenkit meghallgatunk, aki békés módon nyilvánít véleményt” – üzente tegnap Abdullah Gül török államfő az erőszakos kormányellenes tiltakozó megmozdulások résztvevőinek.

„A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy választásokat tartanak. Teljesen természetes, hogy békés tüntetéseken eltérő véleményeket fogalmaznak meg” – idézte az elnököt az Anadolu Ajansi török hírügynökség.

„Minden honfitársamat arra kérem, legyen belátással. Mindenkinek be kell tartania a szabályokat. Ha véleményt akar nyilvánítani, azt békés módon kell tennie” – hangsúlyozta a török államfő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?