Nem tűrik tovább a tenorterrort

<p>Párkány. Rendbontás nélkül zajlott Párkányban a Kossuth utca csendjéért meghirdetett pénteki, több száz embert megmozgató demonstráció. A helybéliek megelégelték, hogy tíz éve 6-tól 22 óráig recsegéssel kísért komolyzene árad az utca egyik házából. Két nappal a tüntetés előtt a zene elhallgatott, ám szombattól újra hangos a ház.</p>

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

„Mióta az utcába költözött, nincs nyugalmunk” – állítják a szomszédok, akik közül többen feljelentést tettek a zenélő ház tulajdonosa ellen. „Leggyakrabban testi sértés és szóbeli támadás miatt indult eljárás ellene, de minden esetben megúszta kisebb-nagyobb pénzbírsággal” – mondta a közelében lakó Labuda Tibor. A környék lakói néhány éve aláírásgyűjtést is kezdeményeztek, de a körzeti hivatalban leadott petíciójukra azt a választ kapták, hogy forduljanak a városi hivatalhoz. „Innét viszont a mai napig nem érkezett válasz” – mondta a petíció szervezője. A tüntetésen jelen volt több önkormányzati képviselő is. „Lakosként támogatom ezt a tüntetést. Az ügy rendezése viszont nem tartozik az önkormányzat hatáskörébe” – mondta Bohumil Toběrný képviselő, aki maga is a zenélő ház közelében lakik. Hasonlóan fogalmazott Kornélia Slabáková, a város alpolgármestere és Ján Oravec, a város polgármestere is, aki szintén jelen volt a tüntetésen. „Polgárjogi per alapján, esetleg büntetőjogi perben kell rendezni az ügyet. Ezt a folyamatot a sértetteknek, azaz a város lakosainak kell elindítaniuk. Ehhez mi megpróbálunk hathatós támogatást adni” – nyilatkozott lapunknak Ján Oravec.

„A hülyeségeteknek határa nincsen…”

A tüntetésen az állami rendőrök, a városi rendőrök és egy őrző-védő szolgálat emberei is jelen voltak. Voltak, akik attól tartottak, hogy a békés demonstráció váratlan fordulatot vesz. A zenélő ház tulajdonosa egy korábbi blogbejegyzésében ugyanis utalást tett arra, hogy olyasmire készül, amit a város lakói, azok gyermekei, sőt unokái is megemlegetnek. „Az állandó kutyaugatás miatt arra kényszerítetek, hogy zenét hallgassak. De a hülyeségeteknek határa nincsen. Most meg megint arra kényszerítetek, hogy újabb óvintézkedést tegyek a saját érdekemben. Nem lesz sem „trestný čin”, sem „priestupok”, nem fogtok tudni ellene tenni semmit sem. És nem bosszúból teszem, hanem a veletek szembeni védelmemben, amire megint ti kényszerítetek. Sokkal rosszabb lesz, mint a zene és nem hangvédelemről van szó. Az már megvan régóta. Mivel nem akármi, ezért időbe fog telni, de amikor meglesz, akkor végérvényes lesz és még a valamikori halálom után is örökre megmarad, vagyis ki fog hatni a gyerekeitek, unokáitok stb. életére is” – olvasható a blog.zoznam.sk-n. Korábbi blogbejegyzéseiben említést tesz az őt ért atrocitásokról – betört ablaküvegekről, elvágott elektromos vezetékekről és a kutyaugatásról is. Saját bevallása szerint épp ez utóbbi volt az, ami miatt komolyzenét kezdett hallgatni és hallgattatni a szomszédokkal.

Placido Domingóval kelnek és fekszenek

A zenélő ház környékén élők a hangfalakból áradó rossz minőségű hangfelvétel miatt egészségi panaszokkal, alvászavarokkal küzdenek, ingatlanjaikra a hangzavar miatt nem akad vevő. A zaj nemcsak a város lakóit, hanem a turistákat is zavarja. Úgy tudjuk, hogy többen levelet írtak a SOZA-nak és magának Placido Domingónak is, akinek hangját a párkányiak kora reggeltől késő estig kénytelenek hallgatni. Az esetre felfigyeltek a pozsonyi Comenius Egyetem hallgatói is, akik dokumentumfilmet forgatnak a zenélő házról. „Kisebb-nagyobb megszakításokkal több hónapja sátorozunk közvetlenül a ház előtt, de még egyszer sem láttuk a tulajdonosát” – jegyezték meg a film készítői, akik maguk sem értik, hogy a város lakói miért nem fogtak össze korábban és próbáltak meg tenni valamit annak érdekében, hogy megszűnjön az életüket megkeserítő zaj. (guzsu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?