Tavasz a könyvben

KENÉZ BORBÁLAIdén oly soká jött a tavaszt, hogy még a tavaszi fáradtság is elmaradt. Ami a hideg napokon átsegített, nem más, mint Steven Bradley könyve (Fényképezte: Anne Hyde, fordította: Erdős Zsolt), a Tavasz a kertben.

KENÉZ BORBÁLA

Idén oly soká jött a tavaszt, hogy még a tavaszi fáradtság is elmaradt. Ami a hideg napokon átsegített, nem más, mint Steven Bradley könyve (Fényképezte: Anne Hyde, fordította: Erdős Zsolt), a Tavasz a kertben. A Kreatív kézikönyvek sorozatnak – formáját, elgondolását és szerkezetét tekintve – ez a darabja is olyan, akár a többi: kevés és frappáns szöveg, sok kép, sok ábra, sok tervrajz. A kötése is kreatív: kemény táblás, de közepén acélspirálon forognak a lapok, vagyis bárhol (s bármilyen helyzetben) 180 foknál nagyobb szögbe is nyitható s úgy is hagyható anélkül, hogy a könyv vagy az oldalak megsínylenék, azonkívül némely oldala kihajtható, teret adva a nagyobb rajzoknak, a térképeknek, a finomabb részleteknek, a képzeletnek.

Ami lényegesebb: látnivaló, hogy maga a tárgy (mi mindenre képes az ember, ha beköszönt a tavasz, és ha van kertje) nem egyetlen szezonra szól; nincs az az ügyes ezermester, aki pár hónap alatt mindezt megvalósíthatná. Másrészt (s ezt a fölismerést ennek a mostani hosszú télnek köszönhetem) se tavasz, se kert nem szükséges hozzá: ez a kiadvány annyira megmozgatja az ember képzelőerejét, ugyanakkor olyan egyszerűnek, kézenfekvőnek és közelinek tűnik minden ötlete, meg annyira természetesnek az ötlettől a megvalósításáig vezető út, hogy az csaknem mesébe illő. Kedvenc fejezetem a fűszernövényes sétány, gondolatban meg is valósítottam. A megemelt virágágyásról is sokat olvastam már, de az itt bemutatott hatására biztos, hogy legalább egy ágyást én is megemelek az idén.

A fordítás, a kislexikon, a latin nevezéktan, az utalások és hivatkozások rendszere mind precíz munka. Az ember legszívesebben csak ilyen könyv alapján létrehozott kertben gondolkozna. Vagy, hosszúra nyúlt teleken – ilyen könyvet írna.

(Budapest, Magyar Könyvklub, 2005)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?