Bálint gazda videótanfolyama

<p>A napokban jelent meg Bálint György DVD-je, mely tíz gyümölcsfa metszésének módjáról szól. A filmet tartalmazó lemez nem szokványos tokban került forgalomba, hanem egy kis könyvecskében, mely további hasznos ismereteket tartalmaz.</p>

CSANDA GÁBOR

Gyakran hallani-olvasni egy-egy kiadványról, hogy hiánypótló, ami sajnos gyakran nem több üres címkénél. Ez esetben nem az, a DVD a tárgyában mutatkozó minden hiányunkat, kétségeinket és tévhitünket képes eloszlatni. Hogy a szerzőnek köszönhetően most A metszés gyümölcseiről írhatunk, azt is tarthatjuk, ahogy mondani szokás, nagy szerencsének, az is, persze, de inkább megtiszteltetés. Másrészt a szakma becsülete – a szakember onnan (is) ismerszik meg, hogy nem az üzlet a legelső szempontja (szempont az is, egyébként műkedvelő volna).

A metszésről szóló könyvek és kertészeti szaklapok egyetlen, de lényeges hátránya, hogy még a legjobban sikerült képek és összehasonlító ábrák (a fa koronája metszés előtt és után) tüzetes vizsgálatával sem tudja az ember hasznosítani a látottakat, ha ugyan látjuk egyáltalán a lényeget, hiszen ha a fát egészében mutatja a kép, akkor a metszés pontjai sikkadnak el, ha magát a metszendő ágat, akkor a korona formájáról nincs elképzelésünk.

Mindez itt meglepő természetességgel pereg a szemünk előtt; a fával (elsőként az almafával, aztán a körtével, a szilvával, legvégül a mandulával és ráadásként a ribizlivel) a faiskolában ismerkedünk meg, a szakember kiválasztja, bemutatja, leírja, gyökerét, koronáját mustrálva elmond róla minden fontosat, s helyben megmetszi. A kameramozgás itt és a továbbiakban is a fa valós méretétől a számunkra érdekes és szükséges részletekig terjed: a metszés (fűrészelés, kicsípés, levágás) szó szerint a szemünk előtt zajlik. Filmről van szó, bárhol megállítható, visszapergethető.

Szereplői a szerzőn kívül, aki az egyes faféléket taglaló fejezetek elején és végén az ismert Bálint gazdás (mesélősen meghitt) modorban mintegy felvezeti és lezárja a témát, hozzá hasonlóan kertészmérnökök. Nagy Péter faiskolai áruda vezetője, így legjobban alighanem ő ismeri a vásárlók leggyakoribb kérdéseire a helyes választ, Gentischer Gábornak kenyere a tanítás és tanácsadás, hiszen foglalkozása kertészdiákok oktatása, Bálint János pedig a metszés eszközeinek szakértője (üzemtant tanít). S persze mindannyian gyakorló kertészek.

A hétvégén (mindenben van valami jó, ebben a különösen teles idei tavaszban is) a gyakorlatban is kipróbáltuk a látottakat – emlékezetből, a számítógépet nem vittük ki a kertbe. Utána viszont megint megnéztük a film néhány epizódját. Nem dicsekvésként, hanem csak mint tényt említjük: elégedettek voltunk. Magunkkal, a filmmel, a metszéssel. Most sajnáljuk igazán, hogy kicsi a kertünk, s kevés benne a fa. Az elégedettséghez persze nagyban hozzájárul a film számos megnyugtató, türelemre intő tanácsa is. Például, hogy metszésünk eredményeit majd folyamatosan, év közben nézegetve látjuk csak, s a következőkben ezek tapasztalatait figyelembe véve nyúlunk a fához. Egészen kiváló kiadványról van szó, említett erényein kívül sok-sok nem várt kellemes meglepetéssel – családösszetartó szerepet is tulajdoníthatunk neki: ha már többször megnéztük, meghitt körben pergő késő esti filmnek is megteszi.

Tényleg hiánypótló. Csak a mama hiányzik: alig várom, hogy meglátogasson minket, s vele is megnézhessem. Vagy hogy lemehessek hozzá, s megmetszhessem a szilvafáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?