Odavannak JFK lányáért a japánok

ÖSSZEFOGLALÓWashington/Tokió. Ritkán válik szenzáció egy nagyköveti kinevezésből, ezúttal igen: sajtóértesülések szerint Barack Obama tokiói nagykövetté nevezné ki a néhai J. F. Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. A CNN hírére tegnap azonnal reagált a japán kormány.

ÖSSZEFOGLALÓ

Washington/Tokió. Ritkán válik szenzáció egy nagyköveti kinevezésből, ezúttal igen: sajtóértesülések szerint Barack Obama tokiói nagykövetté nevezné ki a néhai J. F. Kennedy elnök lányát, Caroline Kennedyt. A CNN hírére tegnap azonnal reagált a japán kormány. Szuga Josihide kabinetfőtitkár azt mondta, Kennedy kinevezése nagy esemény lenne Japán számára és javítaná a két ország kapcsolatát.

A CNN úgy tudja, Caroline Kennedy „átvilágítása” folyamatban van. Ha kinevezik, ő lesz az első női nagykövet, aki Amerikát képviseli Japánban, ahol 2009 óta John Roos teljesít szolgálatot. A The Washington Post szerint JFK lányának kinevezése azért is „izgalomba hozná a japánokat, mert szeretik, ha az amerikai nagykövetek szupersztárok”. Korábban az amerikai politikai élet olyan fajsúlyos szereplői képviselték Washingtont, mint Mike Mansfield, a legendás szenátusi többségi vezető, Walter Mondale alelnök, Tom Foley, a képviselőház elnöke és egy másik szenátusi többségi vezető, Howard Baker.

Az 55 éves Caroline Kennedy híján van a politikai tapasztalatnak, karrierje során könyveket írt és társadalmi szervezetekben elnökölt. Barack Obama mellett viszont már akkor letette voksát, amikor még illinois-i szenátor volt. Tokiói nagykövetként nem lenne egyszerű feladata, az USA és Japán kapcsolata „érzékeny időket” él meg: Japán területi vitákban áll Dél-Koreával és Kínával, a washingtoni vezetéssel pedig nem tud zöld ágra vergődni a Japánban állomásozó amerikai katonák létszámáról. Arról nem is beszélve, hogy Észak-Korea folyamatosan riogatni próbálja az egész régiót és Washingtont. Mellesleg: a The Diplomat azt írta, hogy Kennedy az ottawai nagyköveti székre is esélyes. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?