Hivatása: Novák Péter

JUHÁSZ KATALINPozsony. Holnap illusztris vendége lesz a Pozsonyi Magyar Intézetben tervezett Deja vu klubestnek.

JUHÁSZ KATALIN

Pozsony. Holnap illusztris vendége lesz a Pozsonyi Magyar Intézetben tervezett Deja vu klubestnek. Novák Péter rendkívül sokoldalú művész: előadó, zeneszerző, szövegíró, koreográfus, műsorvezető, emellett harcos környezet- és esélyegyenlőség-védő.

1994-ben megalapította Kimnowak nevű zenekarát, amely ugyan sosem oszlott fel hivatalosan, de mostanában nem igazán hallani róla. Novák Pétert a fiatalabbak a Megasztár zsűritagjaként ismerték meg, de ő vezette a TV2 eddigi történetének egyik legjobb műsorát, a Strucc című esélyegyenlőségi magazint. Felfigyelhettünk rá a népszerű Társulat koreográfusaként is, vagy a Beugró című improvizációs műsor irányítójént. De játszott nagyszabású zenés színpadi produkcióban, illetve alkotóként több színházi előadásban közreműködött. 2010-ben – majdnem pontosan a negyvenedik születésnapján – eljátszotta a Dózsa című tánckrónika címszerepét. Ő volt továbbá a 20. Művészetek Völgye egyik arca, tavaly pedig a Duna Televízió Fölszállott a páva című népzenei tehetségkutató műsorát vezette.

Egy rövid néptáncos karriert is maga mögött tudhat. A műfaj szeretetét otthonról hozta (édesanyja Foltin Jolán táncművész, koreográfus, édesapja Novák Ferenc koreográfus-rendező). „Semmi nem volt kötelező, meggyőződésem, hogy a szüleim akkor is így szeretnének, ha a mezőgazdaságban találom meg önmagam, és ebben semmi vicc nincs. Legyünk becsületes emberek, tán ez volt minden elvárás felém és testvéreim felé. Természetesen minket is megfertőzőtt a mindennapos próba és színházlátogatás, de ha – teszem azt – ritmus- és zenei érzék nélkül jövök a világra, hát nem kínoztak volna a balettrúdnál. Szeretetből, szeretettel, ennyi, amit a pedagógiáról tudni érdemes. Ebben az értelemben minden a saját döntésem volt, az is, amikor elkezdtem, és az is, amikor abbahagytam” – monta egy lapinterjúban.

Novák Péter saját magát „kitaláló embernek” titulálta, igencsak találóan. A pozsonyi klubesten az érdekesnek ígérkező beszélgetést követően a házigazda Deja vu zenekar kíséretével várhatóan felidézi kimnowakos korszakát is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?