Hátas-hatás

JUHÁSZ KATLINNagy feltűnést keltett tegnap Kézdivásárhelyen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, aki Magyarország üdvözletét, megbecsülését és szeretetét vitte Székelyföldre. Semjén ugyanis lóháton érkezett.

JUHÁSZ KATLIN

Nagy feltűnést keltett tegnap Kézdivásárhelyen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes, aki Magyarország üdvözletét, megbecsülését és szeretetét vitte Székelyföldre. Semjén ugyanis lóháton érkezett. Nem egyedül választotta a közlekedésnek eme ősi módját, Kovászna megye tanácselnöke, egy szenátor és egy RMDSZ-es képviselő is csatlakozott hozzá. Bár a lovas felvonulás arrafelé hagyomány, először fordult elő, hogy politikusok lóháton vonultak az ünnepség helyszínére.

Beszédében Semjén elmondta, hogy a magyar parlament épületén büszkén lobogó székely zászló alól indult, és útja során azt tapasztalta, hogy mind a magyarországi falvakban, városokban, mind pedig a székelyföldi polgármesteri hivatalokon ott lobogtak a székely zászlók. Felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi üzenetét és azt a román kormányhoz intézett beadványt, amelyben A székely szabadság napja elnevezésű marosvásárhelyi demonstráció résztvevői területi autonómiát követeltek Székelyföldnek.

Vizsgáljuk meg a miniszterelnök-helyettesi bevonulás szimbolikus értékét. A magyar ugyebár lovas nemzet. Elődeink szerették, becsülték és tisztelték a lovaikat, hiszen a ló volt megélhetésük, közlekedésük és a hadviselés alapja, azaz szinte egész életük a ló körül forgott. Ezzel persze nem voltak egyedül, a ló szinte minden korban és minden kultúrában az erő, a hatalom szimbóluma volt. Nem véletlen, hogy nagy hadvezéreket, fontos politikusokat a festők és szobrászok nagy előszeretettel ábrázoltak lovon.

Gyanítjuk, hogy Semjén Zsolt is a hatalmat szerette volna valamiképpen megjeleníteni, jól ismerve a modern média működési elvét is, hogy tudniillik minél látványosabb és szokatlanabb valami, annál biztosabban bekerül az esti híradóba. És ha az „ügynek” ezzel használ, ha ez kell ahhoz, hogy a székely függetlenségi törekvéseknek hírverést biztosítson, nem tétovázik, hanem büszkén nyeregbe pattan. Az ősi magyar virtus, a nemzet kulturális hagyományai és a legkorszerűbb médiamarketing törvényei találkoztak ilyen bizarr módon Kézdivásárhely főterén. És a sikerből ítélve nem csodálkoznék azon, ha a példa ragadóssá válna, azaz más magyar kormánytagok is elkezdenék használni hivatalos útjaikon ezt a nemes állatot az unalmas limuzinok helyett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?