Mondjátok el, hogy szeretem... (2.)

ÚJ SZÓ-HÍRA lepkeorchideák átültetése fokozott figyelmet igényel. Amelyek korábban is az ültetőközegben, a cserép mélyén voltak, az új keverékben is kerüljenek a cserépbe, a fentiek vagy a tőből felfelé növők továbbra is maradjanak szabadon.

ÚJ SZÓ-HÍR

A lepkeorchideák átültetése fokozott figyelmet igényel. Amelyek korábban is az ültetőközegben, a cserép mélyén voltak, az új keverékben is kerüljenek a cserépbe, a fentiek vagy a tőből felfelé növők továbbra is maradjanak szabadon. Közben csak a teljesen száraz, összesodródott és elhalt léggyökereket távolítjuk el. A cserép ugyanaz marad – legalábbis az előzőt sosem cseréljük nagyobbra. Általában átlátszó műanyag edényben árulják az orchideát: ezt is tartsuk meg, ne cseréljük színes műanyagra vagy égetett cserépre – a növény gyökerei ugyanis a leveleihez hasonlóan alkalmasak a fotoszintézisre, s ez bármikor jól jöhet. További jó tulajdonságuk ezeknek az eredeti orchideacserepeknek, hogy aljuk talpas kialakítású, vagyis szabad elfolyást engednek a víznek, s a cserép aljának földje sem marad állandóan nedves. Végül: ezek a cserepek beleállíthatók egy náluk valamivel szélesebb másikba.

Az orchidea hőigénye nem túl magas, sőt a 20 Celsius-fokhoz közeli vagy annál valamivel alacsonyabb hőmérsékletű helyiségeket kedveli. Fényigénye jelentős, az északi, keleti vagy nyugati fekvésű ablakokban érzi jól magát, a naposabb vagy déli szobákban ne közvetlen az ablak mögött tartsuk. Vigyázat: a közvetlen napsütés nagyon árt neki.

Néhány apró növényápolási tanács:

1. a puhuló, ráncosodó levél valószínűleg gyökérrothadást jelent. Abbahagyjuk az öntözést és a permetezést; 2. fehéredő vagy szürkülő gyökerek – nem távolítjuk el őket, ezek még élnek. Csak a száraz léggyökér és az elszáradt, érintésre elváló levél fölösleges; 3. sem a levél, sem a gyökér nem sérülhet meg, erre különösen átültetéskor ügyeljünk; 4. mint a szobanövények általában, ez sem szereti a huzatot, de rendszeres szellőztetésre szüksége van; 5. mindig virágzás után (a teljes elvirágzás és a tőlevelek visszahúzódása után) ültetjük át; 6. fontos kellék a hajtástartó támaszték, a virág szárát megfelelő magasságban ehhez fogatjuk, hogy le ne törjön; 7. a kedvező feltételek mellett nevelt lepkeorchidea évente kétszer virágzik, vagy egyszeri virágzása legalább három hónapig tart. (b)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?