A lakó törleszt a lakásfejlesztési alapnak

<p>Királyrév. Új lakások építését tervezik a községben. Racsko Pál polgármestertől megtudtuk, nem hagyományos értelemben vett bérlakásokról van szó.</p>

BARTALOS ÉVA

„Nem az önkormányzat, hanem a bérlő kapja meg a kölcsönt. A lakó tehát nem a községtől bérli majd az ingatlant, hanem ő lesz a tulajdonos, a kölcsönt a lakásfejlesztési alapnak törleszti” – magyarázta Racsko. A lakásépítés költségeit 80 százalékban támogatja az Állami Lakásfejlesztési Alap. A kölcsön összege maximálisan 52 300 euró, a fennmaradó húsz százalék a leendő tulajdonosok önrésze. Racsko Pál elmondta, eddig tizennégy kérvény érkezett a hivatalba, de nem mindegyik felel meg az előírásoknak. Az alap harmincéves lejáratú hitelét csak olyan 35 év alatti fiatalok kaphatják meg, akiknek érvényes munkaszerződésük van, havi bevételük eléri a 470 eurót, de nem több 700-nál. Az új házakat községi tulajdonban levő telken építenék, a lakók között felosztják a parcellát. A lakás tulajdonosa a telket a községtől vásárolja meg. Az ily módon finanszírozott lakások előnye, hogy a leendő tulajdonos beleszólhat a tervekbe. „Nem egyenlakásokról van szó. A lakó elképzelései alapján rendezik el a belső teret, kiválasztja a burkolatot, a csempét. A község számára pedig előny, hogy a lakás a lakó tulajdonába kerül, nem a faluéba, tehát ha kár esik az ingatlanban, az nem a falu gondja, mint a bérlakások esetében. Ha a lakó nem teljesíti a kötelességeit, az sem a falunak okoz gondot” – mondta Racsko. A polgármester hozzátette, mindent összevetve a lakásépítés ilyen finanszírozását jobbnak találja az eddigi gyakorlatnál.

Királyrévben tíz-tizenkét lakásos házakat építenének. „Legalább nyolc komoly igénylésnek kell beérkezni ahhoz, hogy nekilássunk az építkezésnek. Amint meglesz a kellő létszám, elkezdjük az ügyek intézését” – mondta a polgármester. Az építkezést még idén megkezdenék. Négy évvel ezelőtt 23 bérlakást adtak át a községben, melyekbe elsősorban falubeliek költöztek be. A polgármester továbbra is őket részesítené előnyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?