Nagy emberek kis szobrokkal

<p>Lezajlott a díjkiosztók díjkiosztója. Immáron a nyolcvanötödik. Hosszú volt. Fárasztó. Zajos puccparádévá vedlett mozgóképes karnevál, mely ezúttal klasszikus énekes-táncos betétektől hemzsegett. S hozta a kötelezőt. Különösebb meglepetések nélkül.</p>

KASZÁS DÁVID

A vörös szőnyeges, húspiacos bevonulás után a házigazda – maga is jelölt –, Seth MacFarlane (Family Guy, Ted) csapott a lecsóba. Kreatív túlkapásaival ócsárolt boldog-boldogtalant, ám megnevettette Tommy Lee Jonest! Ez már valami. Ben Affleck rendezői jelölésének elmaradását taglalta („Annyira titkos volt Az Argo-akció sztorija, hogy az Akadémia azt se tudja, ki rendezte!”), majd kifejtette, miért niggerezhetnek annyit Mr. Tarantino mozijában. Biztos Mel Gibson üzenetrögzítőjét használták fel… Kirk kapitány szakította félbe háziurunkat, figyelmeztetvén áldatlan tevékenységének jövőbeni lecsapódására, majd elindult a show érdemi része.

A mellbevágó felütést az első díjazott követte. Legjobb férfi mellékszereplő: Christoph Waltz. Megint?! Sógorunk az ezredest ezúttal fogorvos-fejvadászként adta elő… Önismétlés. Lelombozónak bizonyult az animációs kategória is, rövideknél a Paperman, hosszabbaknál Merida, a bátor aranyozódott be. Disney-uralom...

Hármasával terítették a Legjobb film címére pályázó alkotások bemutatását, majd a Bosszúállók hirdettek győzteseket. Az operatőrök között Roger Deakins tizedik nominációját sem váltotta be, a Pi életével Claudio Miranda előzte be. A képi effektusok terén is Richard Parkerék diadalmaskodtak. „Manapság senki sem készít filmet az emberekről. Mindenkit csak a speciális effektusok érdekelnek...” A nyúlós köszönőbeszédeket lezenélték. A Cápa halhatatlan témájával.

Jelmeztervezésben Jacqueline Durran (Anna Karenina) találtatott a legjobbnak, a sminkesek/maszkosok A nyomorultak mellett voksoltak. Az egybegyűltek Halle Berry vezényletével megünnepelték a 007-es ügynök ötvenedik, mozis szülinapját, melyet Shirley Bassey előadása koronázott meg. Kurta ovációban részesült a Curfew és az Inocente, mielőtt Ben Affleck világgá kürtölte volna a Legjobb dokumentumfilmet (Searching for Sugar Man). Következhetett az idegen nyelvűek kategóriája. Szerelem. Papírforma.

John Travolta konferálta fel a musicaleknek szalutáló egységet, mely többek között a Chicago és A nyomorultak elemeiből építkezett. A vendégsereg tapsviharban részesítette. A szervezők a korábban kiosztott tudományos, technikai fejlesztésekért járó elismerésekről sem feledkeztek meg. Pár percben lerendezték. Ekkor lépett pódiumra a zsidózó, szexmániás Ted mackó, akit gazdija, John (Mark Wahlberg) kísért. Hangoskodásuk A nyomorultaknak kedvezett (Legjobb hang), illetve a Skyfall-nak és Kathryn Bigelow vadászterületének (Zero Dark Thirty – A bin Laden hajsza). Utóbbiak a hangvágás díján osztoztak.

A hölgyek epizodistáiból Anne Hathaway mehetett fel a színpadra. E döntés a díjszezon alakulásának ismeretében borítékolható volt. A vágók között William Goldenberget (Az Argo-akció) tüntették ki, majd Adele magánszáma következett. A látványtervezők közül Rick Carter-Jim Erickson (Lincoln) párosa került ki győztesen. Salma Hayek az életműdíjasokkal rukkolt elő, akiket száműztek az élő show-ból. A rossznyelvek szerint visszatérhetnének, ha énekelnének…

In Memoriam George Clooney segédletével! Megható pillanatokkal… Az átmeneti búslakodást Barbra Streisand vitte tovább, majd ismét a Chicago csillagai tűntek fel. MacFarlane szerint még nem elég meleg a felvonulás! Legjobb eredeti filmzene: Pi élete (Mychael Danna), betétdal: Skyfall. Felpörögtek az események, az idő pénz, bár a reklámokat csak itt-ott szakítja meg a gála. A forgatókönyvek kérdéséhez érkeztünk, melyek adaptált vonalát Az Argo-akció pipálhatta ki. Eredeti ágán Quentin Tarantino derülhetett jókedvre.

Korábbi díjazottak, legendák tolmácsolásában jutottunk el az est egyik legnagyobb rejtélyéhez, vajh ki nyeri a direktorok versengését? A mozi félistenének neve hangzott el: Ang Lee (Pi élete)! Steven Spielberg mosolya nem volt túl őszinte… Nem úgy Jennifer Lawrence-é (Napos oldal), aki elhasalt a lépcsőn, mikor győztesként hívták a női főszereplők ötöséből. Emmanuelle Riva nyolcvanötödik születésnapján. A tavaly triplázó Meryl Streep új tagot köszönhetett a klubban, Daniel Day-Lewis (Lincoln) az uraknál futott be. Elmés riposztját öröm volt követni.

Jack Nicholsonra („Here´s Johnny!”) várt az utolsó boríték. A színészóriás a First Lady-t konferálta fel, aki bejelentette: a jelenlegi felhozatal trónjára Az Argo-akció készítői ülhetnek. Legvégül vendéglátónk Kristin Chenoweth oldalán danolászott a póruljártakon, akik üres kézzel távoztak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?