Ki a felelős a kutyák marakodásáért?

Falun lakom, és a közeli erdőbe járok futtatni a kutyáimat. Legutóbb összeverekedett a tisztáson az egyik kutyám (német juhász keverék) egy idegen vizslával. Mire odaértem, már csak a jajveszékelő tulajt találtam, ahogy a karjában tartja sebesült kutyáját.

Falun lakom, és a közeli erdőbe járok futtatni a kutyáimat. Legutóbb összeverekedett a tisztáson az egyik kutyám (német juhász keverék) egy idegen vizslával. Mire odaértem, már csak a jajveszékelő tulajt találtam, ahogy a karjában tartja sebesült kutyáját. Nem szokott a kutyám nekimenni idegen kutyáknak, nem hiszem, hogy ez történt. Talán a másik kutya megijedt és rávicsorított az enyémre, de azt is megkockáztatom, hogy ő támadott. Sajnos én nem láttam az incidenst, csak a következményeit. Mindkét kutya megsebesült, az enyém csak könnyebben, de a másikat állatorvoshoz kellett vinni. Most azt követeli a vizsla gazdája, hogy én térítsem meg a kezelés és a gyógyszerek árát. A végösszeg majd ötszáz euró. Köteles vagyok egy ekkora összeget kifizetni?

A Polgári törvénykönyv 420. paragrafusa alapján az, aki ki törvényes kötelességét megszegve másnak kárt okozott, felel érte. Ez alól a kötelezettség alól akkor mentesül, ha bebizonyítja, hogy a károkozásban nem vétkes (škodu nezavinil).

Ha viszont a károsult is részt vett a károkozásban, arányos részben állnia kell az okozott kárt. Így kártérítés gyanánt csak a teljes kárösszeg maradék része illeti meg. Előfordulhat az is, hogy a bizonyítás során kiderül, a kárt teljes mértékben a károsult okozta. Ilyenkor teljes mértékben ő felel érte.

Ahogy azt múlt heti válaszomban említettem, a kutyát sétáltató személy felel a kutyájáért és az általa okozott károkért. Olvasónk esetében először is azt kell megállapítani, mely kutyatulajdonos milyen mértékben vétkes. Választ kell találni az alábbi kérdésekre: melyik kutya kezdeményezte a verekedést, arányos volt-e a másik kutya válaszreakciója, mindent megtettek-e a kutyát kísérő személyek, hogy elkerüljék, illetve csökkentsék a kárt.

Mivel olvasónk nem látta a történteket, és feltehetően nincs tanúja arra, hogy kutyája példásan viselkedett, nem zárható ki vétkessége. Mivel csak a másik kutyatulajdonos volt jelen, azt javaslom olvasónknak, próbáljon megegyezni vele egy méltányos összegben. Érvként megemlítheti, hogy kutyája általában barátságos más kutyákkal szemben, és ha bíróságra kerülne az ügy, nem biztos, hogy a hosszadalmas és költséges folyamat végén a bíróság a vizslatulajdonos javára döntene.

Olvasónk érdeklődhet az állatorvosnál, milyen sérülésekkel került hozzá a vizsla, a számla valóban csak az ütközet következményeit orvosoló beavatkozásra szól-e vagy egyéb kezelést is kapott-e a kutya. A kiszámlázott összeget összevetheti az állatorvos díjszabásával (ez általában ki van függesztve a rendelőben).

Felhívnám olvasónk figyelmét a 326/2005-ös erdőtörvény 31. paragrafusára, mely szerint a feladatait teljesítő szolgálati és vadászkutya kivételével erdőterületen tilos kutyát szabadon engedni. A szabálysértőt 165 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

Veszelei Viktória jogász

(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül jogi tanácsadásnak.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?