Szarvas a nappaliban

A tavalyi kerek Örkény-évforduló egyik különleges ajándékaként is elkönyvelhető a Tavalyi vaj című, finn groteszk novellákat tartalmazó gyűjtemény.

A tavalyi kerek Örkény-évforduló egyik különleges ajándékaként is elkönyvelhető a Tavalyi vaj című, finn groteszk novellákat tartalmazó gyűjtemény. Aki viszont örkényes prózát vár, csalódni fog: a finnek egészen másként képzelik el a groteszk minőséget, kevés kivételtől eltekintve inkább az elbeszélés izgalmába, pulzálásába szövik bele, mintsem magába a nyelvbe. Az utószóíró Irma Perttula hangsúlyozza, hogy a finn irodalom vezéráramlata a „leíró realizmus”, itt pedig „eretnek” írásokat találunk. Alighanem Perttula inkább a kanonizáció konzervativizmusára gondol, mintsem a rendelkezésre álló szövegvilágéra, hiszen aligha hihető, hogy ahol ennyi „eretnek” szöveg akadt, ott több nem akadna. A kötet legjobb novellái közé tartozik Pentti Holappa remeklése: egy Boman nevű intelligens kutya, aki átlépte a lehetetlenség és lehetségesség határát, angyalszerű madárrá változott. A szöveg rendhagyó pszichoanalízisnek hat. Az örkényi groteszkhez közelebb áll Tiina Raevaara Örökség című novellája, melyben egy szék válik a múlt, a családi és történelmi emlékezet jelképévé: a múlt azonban elpusztíthatatlan, örökké élő és túlélő organizmus, mely most tárgyként mutatja meg magát, miközben uralni igyekszik a jelent. Hannu Raittila szerint különösen groteszk egy tomboló szarvas váratlan felbukkanása egy veszekedő házaspár nappalijában, illetve a rendőrfőnök mészárossá vedlése. Stiláris groteszk Kari Hotakainen remekműve, az Élet drog nélkül. Akárha egy drogról leszokott fiatal fiú iskolai dolgozatát olvasnánk: épp ez a steril nyelv, az elvárásoknak engedő gondolatvezetés leplezi le a társadalmi, normatívnak tekinthető képmutatás természetét és főként: nyelvét. Hotakainen szövege talán egyedüli a kötetben, mely nyelvében érzékelteti a groteszket és nem a cselekményvezetésben. Daniel Katz Kórtörténete egy anarchista zenével és zajjal (beleértve az emberi kommunikációt is) megkínzásának bizarr története.

Természetesen ez az antológia is vegyes, és tartalmaz közhelyes vagy a populáris regiszter sematizmusaihoz jobban illeszkedő szöveget is. De hát így kerek a világ, így kerek a groteszk.

(Tavalyi vaj. Finn groteszk novellák, Podmaniczky Művészeti Alapítvány, 2012.)

Értékelés: lllllllmmm

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?