Ki lesz az új pápa? Tegyék meg tétjeiket!

ÚJ SZÓ-HÍRA pápaválasztás a fogadóirodákat is lázba hozta – a hét elejétől tippelni lehet a leendő egyházfő személyére.

ÚJ SZÓ-HÍR

A pápaválasztás a fogadóirodákat is lázba hozta – a hét elejétől tippelni lehet a leendő egyházfő személyére. Választások kimenetelére évtizedek óta lehet fogadni – ez csak nálunk számít viszonylag újnak –, a pápaválasztások eredményének megtippelése pedig 600 éves múltra tekint vissza.

Az első szorzókat 1419-ben a Velencei Köztársaságban írták ki. A 16. században a római bankároknál lehetett tippelni. A helyzet odáig fajult, hogy 1591-ben XIV. Gergely pápa kiközösítéssel fenyegette azokat, akik fogadni mernek a pápaválasztás győztesére vagy a folyamat hosszára.

A fogadások a 19. század végén jöttek újra divatba. Az utóbbi száz évben pedig gyakorlatilag már bármire lehet tippelni – természetesen az exkommunikáció veszélye nélkül. A fogadóirodáknál egyébként jelenleg az Európán kívüli jelöltek vezetnek. A kanadai Marc Ouellet és a ghánai Peter Turkson a legnagyobb esélyes a neves William Hill fogadóirodánál (7:2 az odds), az élbolyban több olasz potenciális jelölt is van. Az ír Paddy Power fogadóirodában – melynél szintén komoly hagyományai vannak a pápaválasztásra történő tippelésének – hasonló az élboly: vezet a kanadai, mögötte a ghánai, illetve az olasz jelölt a legesélyesebb.

A tippelési kínálatban a magyar Erdő Péter neve is feltűnik papabiliként, a William Hillnél a 15. helyen van kilenc másik bíborossal együtt. Aki Erdőre fogad, s a magyar érsek lesz a befutó, 33-szoros nyereményre számíthat. Az írek kisebbnek látják az esztergomi érsek esélyeit, náluk 50-szeres pénzt ér Erdő Péter pápasága. (MSz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?