Megkapják a régi vásárcsarnokot a civilek

VERES ISTVÁNPozsony. A civil aktivistákat tömörítő szervezet (Aliancia Stará tržnica) üzemeltetheti a jövőben a Pozsony központjában található régi vásárcsarnokot. A városi képviselők hosszas vita után tegnap késő délután szavazták meg, hogy bérbe adják a városi tulajdonban levő épületet.

VERES ISTVÁN

Pozsony. A civil aktivistákat tömörítő szervezet (Aliancia Stará tržnica) üzemeltetheti a jövőben a Pozsony központjában található régi vásárcsarnokot. A városi képviselők hosszas vita után tegnap késő délután szavazták meg, hogy bérbe adják a városi tulajdonban levő épületet. A 38 jelenlevőből 33-an szavaztak igennel, ellene nem szavazott senki. Az eredmény meglepetés, ugyanis a Smer képviselői és Ján Budaj, a polgármester helyettese is a versenypályázat kiírása mellett érveltek, ami kétségessé tette volna az Aliancia projektjének sikerét. Végül maga Budaj is igennel szavazott.

Pozsonynak korábban sok kárt okoztak azok a döntések, amelyek versenypályázat nélkül adták bérbe a városi tulajdont, hangsúlyozta Milan Ftáčnik (független). A főpolgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez esetben egy olyan projektről van szó, amely hosszú ideje ismert, és ellenőrzési mechanizmusokat biztosít a városnak. „Partnerek leszünk az Alianciával” – jegyezte meg, és kérte a képviselőket, hogy támogassák a projektet. Reggel Ftáčnik még azt javasolta, vegyék le a tárgyalás napirendjéről a témát, de a képviselők (az SDKÚ, Híd, SaS, KDH és OKS, valamint néhány független) megszavazták, hogy ismét visszakerüljön. A város az elmúlt években bebizonyította, hogy nem tudja hasznosítani az épületet, szögezte le Sven Šovčík (SDKÚ). „Mire írnánk ki versenyt? Arra, hogy ki valósítja meg az Aliancia által nyilvánosságra hozott projektet” – tette fel a kérdést a vita során. A verseny ötlete azért merült fel, mert tavaly az utolsó pillanatban a konferenciaszervezéssel foglalkozó Guarant International cég is benyújtott egy projektet.

A 2008 óta zárva tartó vásárcsarnokban szolgáltatások, kerékpárkölcsönző és kulturális rendezvények kapnak helyet, hétvégenként pedig őstermelői piacok lesznek.

A 102 éves épület rossz műszaki állapotban van, felújításra szorul. Az erre szükséges pénzt a jóváhagyott projekt alapján fokozatosan termelné ki az épület, ezért 2015-ig csökkentett üzemmódban működik majd.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?