Folytatódik az ellenzék további aprózódása

MÓZES SZABOLCSBesztercebánya. Radoslav Procházka többet nem indul a KDH színeiben, s valószínűleg kilép a pártból és annak parlamenti frakciójából is. Ezzel újabb húzónevet veszthet a párt.

MÓZES SZABOLCS

Besztercebánya. Radoslav Procházka többet nem indul a KDH színeiben, s valószínűleg kilép a pártból és annak parlamenti frakciójából is. Ezzel újabb húzónevet veszthet a párt. Procházka az MVK friss felmérése szerint a KDH legnépszerűbb politikusa (5,5%), megelőzve a pártelnök Ján Figeľt (5,2%) is. Procházka tavaly nyáron, Daniel Lipšic távozása után mutatta be Alfa nevű programját, melyet a szakértők is nagyrészt pozitívan értékeltek. Ezzel akarta megreformálni belülről a pártot, miután a KDH regionális struktúráiban nem tudott előretörni. A párt hétvégén Besztercebányán ülésezett Országos Tanácsa viszont nem kért az Alfából, ezt követően Procházka bejelentette szakítását a párttal. Ezzel mind pártja, mind a várhatóan távozó politikus nehéz helyzetbe kerül. A KDH népszerűsége Lipšic távozása következtében már csökkent, egyes mérések szerint 5–7% közé tehető, Procházka lelépésével pedig főként a városi választói bázisa inoghat meg. A párt egyben egy magasan szakképzett, a médiában gyakran megnyilvánuló arcot veszt el.

Másrészt Procházka is légüres térbe kerülhet. Saját pártot aligha fog alapítani – jobbközép pártokból már így is túlkínálat mutatkozik, és nincs is körülötte csapat –, s kérdéses, melyik párthoz csatlakozna. Elképzeléseihez legközelebb az Új Többség (Nova) állna, ám Lipšicék távozása után azt nyilatkozta, nem akar hozzájuk csatlakozni, sőt, még bírálta is őket, mert szerinte a KDH-t belülről kellene megreformálni. „Elég skizofrén pozíció. Valójában nincs választási lehetősége. Azt, amit elméletileg létrehozhatna, már megalapította Lipšic” – kommentálta a szombati döntést Samuel Abrahám politológus a TASR-nek.

Az alkotmányjogász, egyetemi docens Procházkát Lipšic hozta a KDH-ba a 2010-es választások előtt, később fokozatosan a párt egyik legnépszerűbb politikusa lett. Az utóbbi években több ismert politikus is távozott a mozgalomból, ám mindeddig meg tudta tartani 8% körüli támogatottságát. A felmérések szerint a KDH stabil pozícióját már Lipšicék távozása is megingatta. A pártból fokozatosan kiestek az új arcok. Ján Figeľ 2009-es pártelnökké választásakor három új alelnököt hozott magával. Jana Žitňanská Lipšiccel együtt azóta új pártot alapított, Anton Marcinčint tavaly már nem is indították a választásokon, sőt, az új pénzügyminiszter tanácsadója lett. A harmadik egykori új arc, Ivan Uhliarik népszerűségét egészségügyi miniszteri ténykedése tépázta meg.

A tavalyi parlamenti választásokon Procházka a 4. legtöbb preferenciaszavazatot szerezte (20,9%). A tavalyi első ötből hárman már nincsenek a KDH-ban: Lipšic (1.), Procházka (4.) és Žitňanská (5.).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?