Közép-Szlovákiában érik a Híd–MKP együttműködés

<p>Pozsony. Besztercebánya megyében finiselnek a Híd–MKP tárgyalások. Várhatóan együtt fog működni a két párt, habár koalíciókötésre itt sem kerül sor.</p>

MÓZES SZABOLCS

Közel áll a megegyezéshez a két magyar párt Közép-Szlovákiában. Az MKP tegnapi közleménye szerint három járásban sikeresen lefolytatták a tárgyalásokat – Nagykürtösön, Losoncon és Rimaszombatban –, már csak a Nagyrőcei járás szerveinek kell megegyezniük.

Az MKP szerint eddig három dologban egyeztek meg: a majdani jelöltállítási kulcs alapján a két párt nem indít teljes jelöltlistát; egymás jelöltjeit kölcsönösen nem véleményezik, és a választási küzdelem során nem folytatnak negatív kampányt egymás ellen. Az egyezséget a járási és a kerületi elnököknek kell még aláírniuk.

„Ez így igaz” – mondta lapunk megkeresésére Simon Zsolt, a Híd Besztercebánya megyei elnöke. Többet ugyanakkor nem akart elárulni, arra hivatkozva, hogy a tárgyalások még nem zárultak le. „Novemberben megegyeztünk, hogy együttműködés lesz annak érdekében, hogy ne vesszenek el a szavazatok. Ennek az előzetes megállapodásnak az értelmében folytatjuk most is a tárgyalásokat. Pont” – tette hozzá. Annyit megerősített: várhatóan együtt fog működni a két párt, még ha választási koalíciót nem is kötnek egymással. Erre elvileg nincs is szükség, ugyanis a megyei választásokon nem pártlistákra, hanem a jelöltekre lehet voksolni, s minden járásban más választási listát kapnak a szavazók. „Figyelembe véve, hogy az MKP csak a négy déli járásban indít jelölteket, nem fogunk koalíciót kötni” – mondta Simon. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy megyei szinten más párttal léphetnének koalícióra. „Ezt még korai így lezárni. A Híd és az MKP kapcsolatáról beszéltünk. Tárgyalásokat folytatunk, amelyekről még nem lehet érdemben beszámolni” – tette hozzá Simon. Azt, hogy az egyes járásokban hány jelöltet indíthat a Híd, s mennyit az MKP, csak a szerződés aláírása után fogják elárulni – erre leghamarabb várhatóan csak februárban kerül sor.

Besztercebánya megyében négy magyarlakta járás van. A Nagykürtösi, illetve a Nagyrőcei járás 3–3 képviselőt küld a 49 fős megyei önkormányzatba, a Losonc járás ötöt, a Rimaszombati pedig hatot. Négy éve a Híd itt egyetlen mandátumot sem szerzett, az MKP Losoncon három, Rimaszombatban kettő, Nagyrőcén és Nagykürtösben pedig 1-1 képviselői helyet szerzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?