Esett a politikusok népszerűsége

<p>Pozsony. Egyre népszerűtlenebbek a politikusok – saját pártjuk szimpatizánsai körében is, derül ki az IVO felméréséből.</p>

ÚJ SZÓ-HÍR

Soha ennyien nem voltak még bizalmatlanok a politikusokkal szemben. A választók csaknem fele (47%) nem bízik egyetlen politikusban sem. Júniusban ez az arány még csak 39 százalék volt.

A legnépszerűbb politikus továbbra is Robert Fico, a lakosság 22 százaléka bízik benne – viszont nyáron ez az arány még 31 százalék volt. Őt Róbert Kaliňák Smer-alelnök követi 11 százalékkal, majd Igor Matovič (OĽaNO) 8 százalékkal. Bugár Béla (Híd) és Daniel Lipšic (NOVA) 7-7 százalékot kaptak.

Az IVO tavaly novemberben készített felmérése szerint alig öt hónap alatt a pártelnökök népszerűsége saját választóik körében is jelentősen visszaesett. A legnagyobb arányban Ján Figeľ, a KDH elnöke veszítette el választói bizalmát, a júniusi 60%-ról 33%-ra esett vissza bizalmi indexe. Robert Fico Smer-elnök népszerűsége ugyancsak visszaesett, választóinak már csak 74%-a bízik benne. A legkevesebbet Pavol Frešo veszített a népszerségéből, a júniusi 26%-ról 24%-ra esett vissza, Frešo viszont csak májusban lett az SDKÚ elnöke.

Lejtmenetben a demokrácia színvonala

Az IVO szerint enyhén romlott a demokrácia helyzete 2012-ben Szlovákiában az előző évihez képest. Az értékelési skálán – amelyen az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb – Szlovákiában a demokrácia helyzete 2012-ben 2,8-as „osztályzatot” kapott. Ez visszaesést jelent a 2011-es évhez képest, amikor 2,6 volt a mutató éves átlagban.

Az IVO Barométer négy szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását: a demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzete, a jogalkotást, az emberi és kisebbségi jogok betartása, valamint a sajtó függetlensége.

A kisebbségek jogainak betartása tavaly egész évben 3-as „érdemjegyet” kapott, ez kissé rosszabb, mint 2011-ben (akkor 2,8). Martin Bútora, az IVO tiszteletbeli elnöke szerint a kisebbségi nyelvek használatát több, gyakran egymásnak ellentmondó törvény is szabályozza, ezért egyszerűsíteni kell azok rendszerét. (sán, TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?