Nyolc napig volt miniszter

ÖSSZEFOGLALÓPrága. Elképesztő gyorsasággal tett eleget Václav Klaus cseh államfő Petr Nečas miniszterelnök tegnapi kérésének: váltsa le tisztségéből Karolína Peake védelmi minisztert, a koalíciós LIDEM párt elnökét.

ÖSSZEFOGLALÓ

Prága. Elképesztő gyorsasággal tett eleget Václav Klaus cseh államfő Petr Nečas miniszterelnök tegnapi kérésének: váltsa le tisztségéből Karolína Peake védelmi minisztert, a koalíciós LIDEM párt elnökét. Peake ezzel negatív rekordot döntött, hiszen csak nyolc napig állt a tárca élén.

Klaus kinevezni is csak nagy nehezen volt hajlandó Peake asszonyt, aki az egyelőre meg nem erősített hírek szerint miniszterelnök-helyettes marad. Nečasnak az államfőhöz benyújtott visszahívási kérelméről nem sokkal azelőtt tájékoztatott a média, hogy egy internetes portál világgá kürtölte – Klaus szóvivőjére hivatkozva –, hogy az elnök eleget tett a kérésnek.

A visszahívás okairól Nečas szóvivője nem volt hajlandó tájékoztatni. A média emlékeztetett: Peake sok kritikát kapott az elmúlt napokban Klaustól is, meg Nečastól is azon személyi változások miatt, amelyeket minisztersége első napján végrehajtott a minisztériumban. Mindezt annak ellenére, hogy kinevezése előtt azt mondta, nem akar sok embert kirúgni a tárcától. Mégis azzal kezdte, hogy leváltotta Vlastimil Pick tábornokot, az első miniszterhelyettest, akinek biztosítania kellett volna a folyamatosságot a honvédelemben.

A LIDEM párt több vezetője is azt nyilatkozta tegnap a médiának, a Nečas-kormánynak befellegzett, Peake visszahívása szerintük elegendő ok arra, hogy kilépjenek a kormánykoalícióból. A liberálisok estére összehívták a pártvezetést a helyzet megvitatására. Ha a kilépés mellett döntenének, azzal a kabinet nyolc szavazatot veszítne el az alsóházban, ahol egyébként is csak „nagyon törékeny” a koalíció többsége.

Dagmar Navrátilová, a párt alelnöke a közszolgálati tévének azt mondta: egy kezdődő kormányválság tanúi lehetünk. Maga Karolína Peake kijelentette: ilyen körülmények között csak nagyon nehezen tudja elképzelni a kormányszintű együttműködést.

Peake a polgári demokrata (ODS) Alexandr Vondrát váltotta a védelmi minisztérium élén, aki azzal az indoklással mondott le, hogy sikertelenül szerepelt az októberi szenátusi választásokon, s ezzel elveszítette az emberek bizalmát. (TASR, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?