Példaképül szolgálhat

<p>Dunaszerdahely. Az elmúlt napokban adventi hangulatban, stílszerűen focitornával emlékeztek a Csallóközben Tóth Lászlóra, a tavasszal tragikus körülmények között elhunyt egykori labdarúgóra. Két dunaszerdahelyi csapat került a döntőbe: a Kodály Zoltán Alapiskola 5:0-ra nyert a Szabó Gyula Alapiskola ellen.</p>

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Tóth László fénykorában a DAC gólgyártójaként került rivaldafénybe, s meghatározó szerepet vállalt a sárga-kékek élvonalbeli szereplésének a kiharcolásából. A térségben rendkívül népszerű sportember később edzőként kamatoztatta hazai és külföldi kluboknál szerzett tapasztalatait. Az idősebb diákok számára hagyományteremtő szándékkal életre hívott teremtorna szervezői, Dunaszerdahely önkormányzata és a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont tisztségviselői, szakemberei a torna névadójának sikerekben bővelkedő pályafutását méltatták, miközben a tehetségek felkutatására összpontosítottak.

„Ma a legtöbben Messit, Ronaldót csodálják, rájuk szeretnének hasonlítani. Mi viszont úgy véljük, hogy szűkebb pátriánkban is példaképekre lelhetünk. Igaz, koruknál fogva a legifjabbak csak hallomásból szerezhettek információkat Tóth Lászlóról, aki játéktudására, klubhűségére és emberi tulajdonságaira való tekintettel példaképül szolgálhat számukra. Pedagógusaik, edzőik, szüleik azonban sokat mesélhetnek az egykori kiválóság nagy alakításairól. Az utódok feladata, hogy emlékezzenek. Teszik ezt például a nagyszombatiak, akik a Spartak szervezésében évente Opálek-emléktornát rendeznek. Reméljük, a jövőben a DAC is csatlakozik a kezdeményezéshez” – fogalmazta meg a szervezők célját Lépes György, a rendezvény koordinátora.

A diákcsapatok előbb két területi selejtezőn, a dunaszerdahelyi és a nagymegyeri sportcsarnokban küzdöttek a továbbjutásért. Mindkét helyszínről négy-négy alakulat került a keddi dunaszerdahelyi fináléba. „A résztvevőket két négyes csoportba soroltuk be, ezekben körmérkőzéses rendszerben küzdöttek a pontokért. A gólokban és fordulatokban bővelkedő színvonalas mérkőzések azt igazolták, hogy ebben a korosztályban kiegyenlítődött a mezőny. A B csoportban például két perccel a befejezés előtt a bakaiak 3:0 arányban vezettek, már-már biztos finalistának érezhették magukat. Az ekecs-apácaszakállasiak azonban huszáros hajrával egyenlítettek. A döntetlen a későbbi győztesnek, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskolának kedvezett, mely a diákolimpia korosztályos első helyezettjét, a szintén dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolát fektette két vállra a fináléban. Szerintem néhány sulicsapat futballtudása felülmúlja a korosztályos klubcsapatokét”– értékelte a seregszemlét Lépes György.

A helyszíneken Tóth László pályafutásának mérföldköveit felelevenítő panelokon szerezhettek információkat az egykori kiválóságról a gyerekek. A dunaszerdahelyi fináléban a névadó életpályáját a kupasorozat koordinátora méltatta, a műsorközlő pedig személyes élményeivel gyarapította a diákfocisták ismereteit. A vándorserleget, a díjakat, az érmeket és az okleveleket özv. Tóth Lászlóné, valamint A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere és Szabó Zsuzsanna, a Dunaszerdahelyi Magán Szabadidőközpont igazgatója adta át. A torna végén Tóth Gertrúd családja nevében mondott köszönetet a szervezőknek, a támogatóknak a nemes cselekedetért, a focistapalántáknak pedig sok sikert kívánt pályafutásukhoz. (ái)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?