A nagy érdeklődés ellenére a világvége elmarad

<p>Letettem arról, hogy egy percnyit is foglalkozzak ezzel a butuska témával, de kezembe került a kanadai Sky News decemberi száma, melyben a szerző velősen és sóhajtozva ecseteli a legújabb világvégét.</p>

MÉHES OTTÓ

Amikor 1964-ben a Naprendszer öt bolygója felsorakozott a Nap két oldalán, az asztrológusok azon nyomban világvégét jövendöltek. Természetesen mindenki túlélte a ’64-es világpusztulást, ezért 1982-re jelentették be az újat, amikor a bolygók újra szoros csoportosulást hoztak létre. Erre már emlékszem én is. A somorjai Honismereti ház udvarán felállított távcsöveken keresztül figyeltük a vöröslő Marsot, a fényes Jupitert és a gyűrűs Szaturnuszt. Volt egy vég 1987-ben is, amikor a maja naptár nagy energiájú változások eljövetelét jósolta a Földön, és persze az ezredfordulón, 2000-ben is túléltünk egyet. 12 év után a maják jóslata ismét utolért bennünket. December 21-én kellene történnie valaminek. Igen, például a tél első napja lesz akkor, a legrövidebb nappal, a leghosszabb éjszaka.

Igény az van

Az igaz, hogy a maja naptár szerint ezen a napon egy nagyon hosszú, 114 000 napos ciklus, az ún. baktun fejeződik be, de ilyen baktun-fordulók voltak a múltban is – és semmi sem történt. Ez olyasmi, mint amikor a Gergely-naptárban az egyik évezred véget ér és új kezdődik. Ennyi! Tudjuk, világvége egyszer se volt emiatt. Miért is lenne, ezek csak ember készítette naptárak. Az új világvége-hiszterikák nem ördögökkel és démonokkal riogatnak, hanem az égbolt felé tekintgetnek. Próbálnak lépést tartani a tudománnyal, hogy nagyobb hitelességet adjanak kisded riogatásainknak.

Négyféle világvége

A mostani világvégét még a következő négy égi eseménnyel szokták összehozni.

1. A bolygók felsorakozása. Emiatt sem volt még soha világvége, és most a legkevésbé lesz, mivel ebben a hónapban egyáltalán nincs semmiféle bolygóegyüttállás. December 21-én a Naprendszer bolygói a gravitáció által kiszabott pályákon és helyeken fognak elhelyezkedni. Tőlünk és egymástól távol fogják róni végtelen pályáikat.

2. A Nap galaxisunk, a Tejút központjával kerül ritka együttállásba. December 21-én a Nap tényleg átszeli a galaktikus egyenlítőt, de ez évente bekövetkezik. Ha ezen a napon délidőben tompítani tudnánk a Nap tündöklését és felnéznénk az égre, azt látnánk, hogy a Nap a Nyilas csillagképben tartózkodik, néhány fokkal a galaktikus központ felett. A galaktikus központ egy nagy tömegű fekete lyuk, amely 28 ezer fényévnyi távolságban éli életét, kb. 280 billió km (280 000 000 000 000) távolságra tőlünk. A fény onnan 28 ezer év alatt jutna el hozzánk! A többi az olvasóra bízva.

3. Bolygó rohan felénk az űrből. A Naprendszer külső rétegeiből származó Nibiru (sumér isten után elnevezett titokzatos objektum) mindent a feje tetejére állít a Földön, amikor rendkívül közel suhan el mellette. A világvégével riogatók eddig sikeresen tudták álcázni ezt a bolygónyi tömeget, még a csillagászok elől is. A csillagászok minden este az eget kutatják, és mostanra a Nibirunak nagy fényességként kellene tündökölnie egünkön. De sehol semmi. Ez csak egy megalapozatlan mese.

4. Napvihar emészti fel bolygónkat. A masszív napkitörések komoly károkat okozhatnak az elektromos rendszerekben, globális lebénulást okozhatnak civilizációnknak. Azonban a Nap aktivitásának legközelebbi maximuma 2013–2014-ben következik be. Jelenleg semmilyen rendkívüli erejű aktivitás nem tapasztalható, sőt, az elkövetkező tíz évben is hiába fognak erre várni a világvégehívők.

Nyugi, jönnek a szép,

új világvégék

Említsük meg még az üstökösöket. A fényesebbek mindig pánikot keltettek, a világvége eljövetelét jelentették elődeink számára. Jövő márciusban a most még halvány Pan-STARRS üstökös fog főszerepet játszani, ha a megfigyelések beigazolódnak. Az egyelőre még nagyon halvány üstökös fényes objektummá nőheti ki magát és aligha kerüli el a világvége-imádók figyelmét. Tehát nem kell sokat várni, lesznek újabb világpusztulás-jóslatok, jegyezzük meg eme üstökös nevét.

Boldog új évet mindenkinek!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?