„Nagyszerű lenne, ha volna egy pályánk”

<p>Pozitívan értékeli a szezont, bár közvetlenül az olimpia után „el volt kenődve”. Jövőre is akar indulni kettesben és négyesben is, s reméli, egyszer talán Szlovákiában is lesz versenyzésre alkalmas pálya. Gelle Péterrel, az ország legjobb kajakosával beszélgettünk.</p>

BŐD TITANILLA

2010 után most másodszor választották meg az év kajakosának. Meglepte ez az elismerés?

Nem igazán számítottam rá, hogy megnyerem az ankétot. Azt gondoltam, hogy az első háromban benne leszek, de azt nem vártam, hogy én győzök. Viszont nagyon örülök neki.

Az év legjobbját a Szlovákiában bejegyzett klubok választják. A 25 klub közül idén 19 szavazott, s nyolcan önt tették az első helyre, így végül három ponttal megelőzte párosbeli társát, Vlček Eriket.

Ez a díj egyfajta bónusz az egész év után, jólesik, ha olyanok is értékelik a munkánkat, akik pontosan tudják, mit jelent egész évben edzeni, versenyezni.

Erik nem hányta a szemére, hogy fiatalabb létére hogyan merészeli megelőzni őt?

Dehogy! Tavaly ő nyert előttem két ponttal, most én őelőtte hárommal, ez tulajdonképpen reváns a tavalyiért. Maradjon így továbbra is, az csak jó lesz, ha így fogjuk egymást kergetni.

Összességében hogyan értékeli 2012-t? A zágrábi Eb-n kettesben harmadikok lettek 500 méteren Erikkel, a négyes pedig a hatodik helyen végzett. Londonba érmes reményekkel mentek, de az olimpián a páros 1000 méteren nyolcadik lett, a négyes pedig hatodikként ért célba, mégha hosszú ideig érmet érő helyen haladt is.

Nagyon pozitívan értékelem az évet. Közvetlenül az olimpia után azért el voltunk kenődve, de mára úgy érzem, hogy a nyolcadik és a hatodik hely óriási siker. Rengeteg energiát fektettünk bele, sok időbe telt, míg a négyest sikerült összerakni, ehhez jött még kettes… Sokat dolgoztunk. Négy évvel ezelőtt csak gyermeki álomnak tűnt számomra az olimpia, most mégis ott voltam, és érmekért harcoltam. Ez hihetetlen.

Milyen tanulságot vontak le az olimpiai szereplésből?

Azt, hogy ha jó viszony van a négyes tagjai között, akkor máris könnyebben megy a hajó. Az is fontos, hogy nyugodtan tudjunk edzeni, felkészülni.

Együtt marad a londoni, Gelle, Jankovec, Vlček, Tarr összeállítású négyes?

Biztosan. Jövőre együtt akarunk indulni a világbajnokságon, az nagyon fontos nekünk. Az idei évhez hasonlóan négyesben és kettesben is szeretnék versenyezni.

Mikor és hol kezdi a felkészülést?

Januárban a fiúkkal együtt fogunk sífutni, aztán Erik és Gyuri szokás szerint Amerikában fog edzeni, én pedig Spanyolországban készülök.

Önt nem vonzza Amerika?

Nem annyira. Talán jövőre ősszel kipróbálom, de a tavaszi felkészülésre már megvannak a bevált helyeim, ahol minden feltétel megfelel nekem.

A szövetség elnöke az ankét eredményhirdetésén elmondta, Szlovákia az egyike annak a hat európai országnak – Monacóval, San Marinóval, Andorrával, Luxemburggal és Albániával együtt –, amelyben nincs versenyzésre alkalmas kajakpálya. A Pozsony közelében lévő Zemníknél hiába van 30 éve elkészítve a pálya medre, politikai és adminisztrációs okok miatt az infrastruktúrát máig nem sikerült kialakítani hozzá.

Pedig nagyszerű lenne, ha volna egy pályánk. Óriási segítség lenne a sportnak, ha a selejtezőket itthon le lehetne bonyolítani, nem kellene Račicébe járnunk. Ha pedig Eb-t vagy vb-t is rendeznénk, az fellendíthetné a sportágunk népszerűségét. Nekünk, versenyzőknek is jó lenne, ha nem kellene mindig külföldre járni edzőtáborokba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?