Elhunyt Hollósi Frigyes

TALLÓSI BÉLAMeghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját tegnap 71 éves korában érte a halál.

TALLÓSI BÉLA

Meghalt Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész. A Nemzeti Színház társulatának tagját tegnap 71 éves korában érte a halál. A színművészt sokan a Kisváros című tévésorozat találékony, jó kedélyű és főleg jó étvágyú Járai őrnagyaként szerették meg.

Mivel az első vizsga után eltanácsolták a színművészeti főiskoláról, 1962-ben a szolnoki színházhoz szegődött, ahol segédszínészként sajátította el a szakma alapjait. 1980-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1982-től a Katona József Színház társulatát erősítette (az egyik alapító tag volt). 2002-ben az új Nemzeti Színházhoz szerződött .

Színházi színészként remekül beletalált olyan klasszikusokba, mint a Három nővér (Rode alhadnagy – Katona József Színház, 1985), de az avantgárd színház nyelvén is kitűnően szólalt meg Übü papa és Übü mama (Sinkó László és Básti Juli) mellett emlékezetes figurája volt a Katona 1984-es, nagy sikerű Übü király előadásának.

Rendszeresen ott volt a képernyőn. Játszott a Lindában és az Angyalbőrben című sorozatban, ám a széles körű népszerűséget a Kisváros hozta meg számára. Rendőrt alakított a Tűzvonalban című új sorozatban is. Mozifilmekben is volt zsaru: a Dögkeselyűben vagy a Roncsfilmben. A 80-as évek legtöbb játékfilmjének elmaradhatatlan alakja volt. Néhány cím: Dráma a vadászaton, A nagy generáció, Egészséges erotika, Könnyű testi sértés, Cha-cha-cha. Ez utóbbiban tánctanárt játszik, akinek megformálásáért elnyerte a filmkritikusok díját.

Súlyos betegségében is ragaszkodott a hivatásához, az éltette. Utolsó színpadi szerepében, a Nemzeti Egy elsurranó patkány című előadásában mérhetetlen alázattal játszotta el a fiatal koreográfus-rendező, Gergye Krisztián által megkomponált igényes jeleneteket. Humorával, jó kedélyével, pozitív életfelfogásával nemcsak a nagyközönségnek fog hiányozni, hanem a legkedvesebb kolléganőinek a Nemzetiből: Törőcsik Marinak és Molnár Piroskának – a Nemzeti négyes asztaltársaságából Garas Dezső után most ő is elment.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?