Csökkenhet az orosz függőségünk

<p>Pozsony. A Slovnaft kőolaj-feldolgozó és anyavállalata, a magyar MOL mellett a Transpetrol kőolajszállító is részt vesz a két ország közötti Barátság I. kőolajvezeték felújításában. A modernizációnak köszönhetően a jövőben csökkenhet Szlovákia függősége az orosz kőolajtól.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

A Slovnaft, a MOL és a Transpetrol tegnap Pozsonyban írta alá a Lévai járásban található Kistompa (Tupá) és a magyarországi Százhalombatta között húzódó kőolajvezeték felújításáról és kapacitásbővítéséről szóló memorandumot. Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatótanácsi elnöke szerint, ha a projekt valóra válik, jelentősen enyhülhet Szlovákia függősége az orosz kőolajtól. Az említett vezeték ugyanis az Adria-kőolajvezetékre csatlakozik, amelyen keresztül a horvátországi Omišalj kikötőjéből Százhalombattára juttatják el a tengeri úton szállított arab kőolajat. A Szlovákia és Magyarország közötti kőolajvezeték felújítási költségei elérik a 65 millió eurót, amiből 60 milliót a magyar oldalon fektetnek be. A 130 kilométeres vezeték nagy része, mintegy 120 kilométernyi szakasz a magyar oldalon található. A felújítást követően a vezeték éves kapacitása eléri a 6 millió tonnát, miközben a vezetéken mindkét irányba szállíthatnak majd, vagyis szükség esetén Szlovákia felől Magyarországra is eljuttathatják az olajat. A felújítás az előzetes becslések szerint két évet vesz igénybe.

Későbbre halasztotta ugyanakkor a pozsonyi Slovnaft kőolaj-feldolgozó vállalat területén tervezett gázerőmű építését a MOL és a Cseh Energetikai Művek (ČEZ). Az iDnes című vezető prágai hírportál értesülése szerint a halasztás oka egyebek között az, hogy jelenleg túl magas a gáz piaci ára. A ČEZ és a MOL 2007-től működik együtt ebben a témában. Az eredeti tervek szerint egy 800 megawatt teljesítményű gáz-erőművet építettek volna a pozsonyi Slovnaftban. A gáz viszonylag magas, és a villanyáram relatíve alacsony ára mellett problémát jelent a Szlovákia és Magyarország közötti áramátviteli hálózat kapacitása is, amely az új áramforrások és a tervezett gázerőmű üzembe helyezése esetén nem volna képes megfelelően működni. A tervről azonban a két cég nem mondott le teljesen, és ha megváltoznak a piaci feltételek, visszatérnek a projekthez. A végső döntés a pozsonyi magyar–cseh erőmű építéséről a jövő évben várható. Szlovákiában a ČEZ a pozsonyi kormány stratégiai partnere egy új atomerőmű felépítésében. A ČEZ és a szlovák JAVYS közös vállalatot is alapítottak ennek érdekében. Prágai gazdasági körökben az a hír járja, hogy a ČEZ megpróbál kihátrálni a projektből, hogy a közeljövőben teljes egészében a dél-csehországi temelíni atomerőmű kibővítésére összpontosíthassa erejét. (mi, SITA, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?