Továbbra is 19 képviselőt választhatnak a galántaiak

<p>Galánta. Hat helyett három választási körzete lesz a helyhatósági választásokon Mátyusföld központjának.</p>

ÚJ SZÓ-HÍR

A választási körzetek csökkentésével a legutóbbi képviselő-testületi ülésen foglalkoztak a képviselők. A téma régóta rezonált a városatyák között, de konkrét módosítási javaslattokkal csak most foglalkoztak. Több javaslat is terítékre került. A Galántáért képviselői klub tagjai 3 körzetet és 17 képviselőt javasoltak volna. Ezt csupán a javaslatot beterjesztő négy képviselő támogatta. A Híd és a független képviselőket tömörítő klub szintén 3 választási körzetre osztotta volna a várost, és továbbra is 19 képviselőt javasoltak a testületbe. A javaslatot 11 képviselő támogatta, egy ellene szavazott, hatan tartózkodtak. Ennek értelmében a legközelebb esedékes helyhatósági választásokon Galánta, valamint Kolónia városrész lakói 12 képviselőt választhatnak a testületbe, az Északi lakótelepen élők 5, Hody, Javorinka és Nemesnebojsza lakói pedig összesen 2 képviselőt juttathatnak a testületbe. „Nem légből kapott szám a 19, a lakosok számát vettük alapul. Az új felállás szerint az Északi lakótelepen 871 lakos jut egy képviselőre, a városban pedig 877. A városrészekben kevesebb lakos jut egy képviselőre, de ott specifikusabbak a gondok” – nyilatkozott lapunknak Peter Černý városi képviselő, a hidas és a független képviselőket tömörítő képviselői klub elnöke.

A szavazás előtt szót kért az egykori parlamenti képviselő, František Gaulieder, aki szerint Galánta méreteit tekintve 13 képviselő is elegendő lenne, és azzal, hogy továbbra is 19-en lesznek, nem takarít meg egy centet sem a város. Idén a városi költségvetésből 94 288 eurót különítettek el a képviselők jutalmazására, a jövő évi költségvetésben 88 320 eurót szánnak erre a célra.

A törvény értelmében 13–19 képviselője lehet egy 10 000–20 000 lakost számláló városnak, ez érvényes Galántára is. Továbbá érvényes, hogy egy választási körzetből legfeljebb 12 képviselő juthat a testületbe.

Azzal, hogy csökkent a választási körzetek száma, már sokkal több szavazatra lesz szükségük a képviselőjelölteknek ahhoz, hogy a testületbe jussanak. Két évvel ezelőtt egyes kisebb körzetekből elegendő volt nem egészen száz szavazat is a képviselői mandátumhoz. (bé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?