Készül már a karácsonyra?

Egy felmérés szerint a szlovákiai háztartások 522 eurót költenének az idei karácsonyra. Ebből 314-et fordítanának ajándékokra. A karácsonyi ajándékok között listavezetők a könyvek, a kozmetikumok és a ruhák. A felmérések azt is mutatták, hogy jelentősen megváltoztak a vásárlói szokások.

Egy felmérés szerint a szlovákiai háztartások 522 eurót költenének az idei karácsonyra. Ebből 314-et fordítanának ajándékokra. A karácsonyi ajándékok között listavezetők a könyvek, a kozmetikumok és a ruhák. A felmérések azt is mutatták, hogy jelentősen megváltoztak a vásárlói szokások. Az év eleji kiárusításokkal számolva az ajándékvásárlást egyre többen halasztják januárra, ezért sok üzletlánc karácsonyi akciós kínálatával csak decemberben rukkol elő. Vannak viszont olyan bevásárlóközpontok is, ahol már október közepétől karácsonyi hangulat uralkodik. Itt a vásárlók már hetekkel az ünnep előtt karácsonyi háttérzenét hallgatva vásárolhatnak. A határ menti településeken az ünnepek közeledtével felélénkül a bevásárlóturizmus. Vannak, akik akciós szaloncukorért, mások ajándékért mennek át a szomszédba. Arra voltun kíváncsiak, mit gondolnak minderről olvasóink.

Páldi Tímea pedagógus, Muzsla

Idén a karácsonyunk nem lesz sem gazdagabb, sem szegényebb a tavalyinál. A hangsúly nálunk nem az ajándékokon van. Természetesen mindenki kap valamit, amire vágyik, de a karácsonyok nem ettől válnak emlékezetessé. Fontosabbak a közös élmények és az együtt töltött percek. Szeretjük a hagyományos karácsonyi vásárokat és a közös készülődést. Az ünnepi ráhangolódás fontos része az adventi mézeskalácssütés. Mivel nálunk nem az ajándékok mennyiségén van a hangsúly, a bevásárlás nem okoz különösebb gondot és fejtörést. A karácsonyfa alól viszont nem hiányozhat a könyv, amit – a kínálat és az ár szempontjából is – Magyarországon érdemes megvenni.

Juhász Szilvia gyermeknővér, Párkány

Családunkban nincsenek pici gyerekek, így a hangsúly már nem az ajándékokon van. Maga az ajándékozás gesztusa került előtérbe. Saját készítésű, egyedi ajándékokkal lepjük meg egymást. A babaklubba járó kézművesektől sokféle technikát tanultam. A gyöngyből készített karácsonyfadíszek, papírból font kosárkák mellett megismertem a szalvétatechnikát, amivel szintén nagyon szép, személyre szóló ajándékokat lehet készíteni. Ezért gondoltuk úgy, hogy az ünnep közeledtével a párkányi babaklubban is rendezünk egy nagy kézműves-vásárral egybekötött bababörzét. A vásárra kézműveseket hívunk meg, akik bemutatják mesterségüket, a börzén pedig a feleslegessé vált babaholmikat cserélhetik el vagy adhatják tovább az anyukák.

Pócs Judit pedagógus, Kőhídgyarmat

Sokallom az 500 eurós családi költségvetést a karácsonyt illetően. Nálunk legalábbis nem a drága ajándékokról szól az ünnep. Én leginkább a könyvnek örülök a karácsonyfa alatt, férjem a praktikus ajándékokat kedveli. Kislányom ugyan már több levelet is írt a Jézuskának, de nincsenek túlzó elvárásai. Listája állandóan módosul, ezért még várunk az ajándékvásárlással. Kiábrándítónak érzem az üzletek korai karácsonyi díszítését. Bőven elég lenne az adventi időszakra hagyni ezt. A ráhangolódás része nálunk az ünnepekre való lelki felkészülés. Ehhez hozzátartoznak a vasárnapi szentmisék is. (guzsu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?