Merkel: nagy próbatétel vár Európára

ÖSSZEFOGLALÓBerlin. Hosszan tartó tapssal jutalmazták párttársai tegnap Angela Merkel kancellárt, aki pártja, a CDU hannoveri kongresszusának nyitóbeszédében magabiztosan jelentette ki: a német újraegyesítés óta az ő kormánya a legjobb.

ÖSSZEFOGLALÓ

Berlin. Hosszan tartó tapssal jutalmazták párttársai tegnap Angela Merkel kancellárt, aki pártja, a CDU hannoveri kongresszusának nyitóbeszédében magabiztosan jelentette ki: a német újraegyesítés óta az ő kormánya a legjobb. Egy percig sem lehetett kétséges, hogy a pártkongresszus újraválasztja a pártelnöki tisztségbe: a küldöttek 97,94 százaléka szavazott neki bizalmat, s ezzel minden eddigi rekordot megdöntött. Ellenjelölt nem is volt.

A Kereszténydemokrata Uniót 2000 óta vezető Merkel belpolitikai kérdésekről szólva hangsúlyozta: a jövő évi országos parlamenti választások után is folytatni kívánja a 2009-ben kezdett koalíciós kormányzást a liberális FDP-vel. A koalíciós partnernek ehhez még erősödnie kell – tette hozzá, utalva arra, hogy az FDP választói támogatottsága az 5 százalékos parlamenti küszöb körül ingadozik. Kormányának sikerét azzal is alátámasztotta, hogy a munkanélküliség történelmi mélypontra süllyedt, a foglalkoztatottság pedig minden korábbinál magasabbra emelkedett.

A kancellár szerint a Kínával, Indiával és a világ más nagy erőközpontjaival folytatott verseny minden korábbinál nehezebb próbatétel a demokráciára, a szabadságjogokra és a szociális piacgazdaságra épülő életformát követő Európa számára. Németország megerősödve kerül ki a válságból, de az EU-nak is erősebbnek, versenyképesebbnek kell lennie, hogy bírja a versenyt – tette hozzá.

Az euróról szólva Merkel hangsúlyozta: a közös fizetőeszköz stabilizálásához szükséges rendszerek felálltak, de nem biztos, hogy az euróövezet túl van a válság legnehezebb részén. „Azt akarom, hogy a válság végére az euró is erősebb legyen, mint amilyen a válság elején volt, mert hosszabb távon Németország csak akkor boldogul, ha jól megy a sora Európának.”

Szerinte mindehhez olyan bankfelügyeleti rendszert kell kialakítani, amely „megérdemli ezt a nevet”, és be kell vezetni közösségi szinten a pénzügyi tranzakciós adót, hogy a bankrendszer is kivegye a részét a válság terheiből. (MTI, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?